O2 zvýšila do září zisk o 49 procent, analytiky překvapila

ilustrační foto, O2

ilustrační foto, O2 Zdroj: O2

Společnost O2 zvýšila do září čistý zisk o 49 procent na 3,73 miliardy korun. Provozní výnosy klesly o 0,3 procenta na 27,7 miliardy korun. Za celý letošní rok operátor očekává provozní zisk EBITDA mezi 9,9 a 10,2 miliardy korun a čistý zisk mezi 4,85 a 5,2 miliardy korun. Zisk překonal očekávání analytiků.

„Jsem rád, že se loajalita našich zákazníků udržela na historicky nejvyšší úrovni a výše jejich průměrné útraty se stabilizovala, přestože cena mobilního volání na trhu klesla o čtvrtinu. To potvrzuje, že naši zákazníci naší nabídce věří, vidí v ní hodnotu a objednávají si další služby,“ uvedl generální ředitel O2 Tomáš Budník.

V rámci dividendové politiky chce představenstvo O2 navrhnout výplatu 90 procent až 110 procent čistého zisku a zároveň nezadlužit společnost nad úroveň 1,5 krát čistý dluh vůči EBITDA. S ohledem na celoroční výhled čistého zisku i novou dividendovou politiku nabízejí akcie O2 dividendový výnos zhruba sedm procent, což je výrazně více než medián dividendového výnosu v zemích střední a východní Evropy a Turecka pro rok 2015, dodal Budník.

„Kromě výplaty dividendy se vracíme k myšlence odkupu vlastních akcií,“ doplnil finanční ředitel Tomáš Kouřil. Odkup by měl být zahájen v lednu a v příštích pěti letech chce firma nakoupit akcie až za osm miliard korun nebo do výše deseti procent celkového počtu kmenových akcií.

Skupina PPF, která je majoritním vlastníkem O2 s podílem kolem 85 procent, bude podle mluvčího Radka Stavěla podporovat veškeré návrhy managementu, jejichž důsledkem bude dlouhodobé zvýšení fundamentální hodnoty akcií O2. „PPF opětovně deklaruje, že jako finanční investor nemá zájem navyšovat svůj efektivní vlastnický podíl v O2, nebude usilovat o vytěsnění menších akcionářů, a naopak hodlá podporovat zvýšení likvidity a free-floatu. K záměru společnosti O2 odkupovat své vlastní akcie bude proto PPF přistupovat v závislosti na aktuální tržní situaci, případnou účast v odkupu bude pečlivě zvažovat,“ řekl.

Klíčová mobilní data

V hospodaření za třetí čtvrtletí zůstávají i nadále klíčovou oblastí růstu mobilní data, O2 TV a výsledky dceřiné firmy O2 Slovakia. Celkový počet mobilních zákazníků klesl o tři procenta na 4,91 milionu, jejich průměrná útrata však roste. Počet domácností, které využívají digitální televizi O2 TV, se zvýšil o osm procent na 193 tisíc, pevný internet od O2 mělo ke konci září 796 tisíc zákazníků. Víc než polovina využívala rychlejší technologii VDSL.

V segmentu pevných linek meziročně klesly provozní výnosy o sedm procent na 8,56 miliardy korun. Provozní výnosy v mobilním segmentu zaznamenaly v prvních třech čtvrtletích růst o 0,8 procenta na 14,34 miliardy korun.

Celkové výnosy O2 Slovakia se zvýšily o 12 procent na 179,4 milionu EUR. Provozní zisk EBITDA vzrostl meziročně o 24,5 procenta na 63,8 milionu EUR. Celkový počet zákazníků dosáhl 1,773 milionů, meziročně o osm procent více.

Trh čekal slabší výsledky

Celkově se O2 ve 3. čtvrtletí dařilo lépe, než trh očekával. Nákladové škrty podle ekonomů podpořily provozní úroveň a silnou tvorbu hotovosti.

„Výsledky společnosti O2 v letošním třetím čtvrtletí i za devět měsíců tohoto roku naplnily průměrná očekávání trhu v tržbách a předběhly je v úrovni zisků,“ uvedl Petr Hlinomaz z BH Securities. Čtvrtletní čistý zisk na akcii 4,5 korun a 12,0 korun/akcii za devět měsíců vede k celoročnímu odhadu čistého zisku na akcii zhruba 15,5 až 16 Kč na akcii, dodal.

Podle analytika Patria Finance Václava Kmínka za letošní rok společnost pravděpodobně vyplatí slušnou dividendu 14 až 18 korun na akcii. J&T Banka odhadla 17,8 koruny na akcii. Akcie O2 ráno po zahájení obchodování reagovaly na zprávy růstem o procento na 235 korun za cenný papír.

Po čtyřech měsících od oddělení správce sítí CETIN je podle Budníka vedení společnosti přesvědčeno, že se nový provozní model stabilizoval a je udržitelný a životaschopný také do budoucna. Majoritním vlastníkem O2 je investiční skupina PPF.