Obce chtějí většinu bývalých celnic

Návrhy smluv na bezúplatné převody bývalých celnic na obce či další samosprávné orgány rozeslal během června Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Ze 63 budov na hraničních přechodech v celé zemi není zájem pouze o čtyři. Na ně úřad vyhlásí výběrová řízení. Z osmi přechodů v Plzeňském kraji chce stát, který má při bezúplatném převodu nejvyšší prioritu, pouze šest menších objektů na novém přechodu Rozvadov pro Generální ředitelství cel. Po vyjádření zastupitelstev musí převody schválit ministerstvo financí. Do konce roku by měly být všechny areály zapsány v katastru jako majetek obcí. Obce musejí převzít veškeré budovy celnic včetně pozemků. V Plzeňském kraji je chtějí Železná Ruda a Nýrsko na Klatovsku, na Domažlicku Bělá nad Radbuzou, Nemanice, Všeruby i Česká Kubice.

Rozvadov na Tachovsku chce starou i novou celnici. V plánu mají využít objekty na turistické a sociální služby i na obchody. Obce nesmějí areály deset let prodat, ale mohou je pronajímat i jinak komerčně využívat. Pokud by je prodaly, musely by peníze převést státu.

Plzeňský kraj, který bude o návrhu smluv jednat na zastupitelstvu až 2. září, chce pouze garáže v Železné Rudě pro svoji Správu a údržbu silnic Klatovy. Hlavní budovu má dostat město Železná Ruda a okolní pozemky Národní park Šumava. Kraj dále požaduje silnice v celništích. Podle podmínek Schengenu se musí zajistit jejich průjezdnost. Z přechodů tak zmizí stříšky a konstrukce znemožňující rychlý průjezd kamionů. Ředitelství silnic a dálnic je musí u dálnic a silnic I. třídy odstranit letos, na krajských silnicích II. a III. třídy je lhůta do příštího roku. Kraj a obce dostanou na úpravy peníze od ministerstva financí. Bavorští zastupitelé rozhodli, že na silnicích II. a III. třídy kvůli zajištění rychlého průjezdu silnice na přechodech přestaví, a žádají proto o peníze z EU.