Obleky pro psy? Záleží na typu srsti

Veterináři oblečky pro psy v zimě doporučují. I když jde tak tochu o módní trend, můžou zvíře ochránit například před houserem.

Matýskovi je pět let a po městě si vykračuje ve zbrusu novém koženém obleku. Občas se za ním otočí někdo z kolemjdoucích se zvídavým pohledem. Matýsek je totiž pes, přesněji řečeno Bišon Frisé. Ve svetru nebo pláštíku vychází v zimě běžně. A není sám. V ulicích Tábora není problém potkat psy v nejrůznějších módních kreacích.

Že jde svým způsobem o módní záležitost, uznává i jeho majitelka Eva Trubačová. Psa ale obléká jen v zimě, aby nenastydl. „Uvažovali jsme, že koupíme i botičky, ale už by to asi bylo moc,“ vysvětluje.

Chrání zdraví

Jsou psí obleky jen trendem sezony nebo mají opravdu vliv na zdraví zvířete? Sedmička se ptala táborských veterinářů i prodejců chovatelských potřeb.

Podle odborníků hraje velkou roli psí srst. „Zimní obleky jsou velice vhodné zvlášť pro hladkosrstá plemena psů, jezevčíky nebo ričbeky,“ upřesňuje táborský veterinář Antonín Chochola. Sám obleky pro tyto psy doporučuje.

Zvlášť vysoké vlhko jim prý v zimě škodí. Často se pak psí pacienti musí léčit třeba z klasického housera.
„Nejdůležitější je chránit záda, bedra a pánev,“ doplňuje Chochola.

Mrazy přilákaly do obchodů s chovatelskými potřebami a doplňky více lidí právě pro psí oblečky. Potvrzuje to i Klára Zrzavecká, která v jednom z takových obchodů v Táboře prodává.
„Zájem je zatím spíš o oblečení pro malé psy. Pro ty velké chtějí lidé oblek většinou, až když se objeví nějaký zdravotní problém. Je to účinná prevence proti bolesti,“ popisuje Zrzavecká.

Poradit majitelům, co je pro jejich mazlíčky dobré, umí. Právě kvůli tomu absolvovala, podobně jako její kolegyně v obchodě, vzdělávací kurzy.

Psí trendy

Jeden oblek pro psa vyjde majitele zhruba na tři sta korun, i když k dostání jsou i výstřelky třeba za tisíc. I zvířecí oblečení je sezonní záležitostí, takže na léto obchody nabízejí třeba nařasené sukýnky nebo trika.

Momentálně je v módě červená barva a maskáčový vzor. Rozhodovat by se ale majitelé měli spíš podle funkčnosti, zvlášť teď v zimě.

Podle Zrzavecké je důležité, aby bylo ošacení nepromokavé a zateplené. Ideální je, když lidé přivedou psa, aby v obchodě vyzkoušeli, zda mu oblek opravdu sedí.

Bišonek Matýsek neměl podle majitelky Evy Trubačové se zvykáním na oblečky potíže. „Když se chystáme ven, už čeká, že přijde oblékání. Sám třeba i nastaví tlapku,“ říká.
Podle Zrzavecké brání oblečení u psa teplotnímu šoku. Je to stejné, jako kdyby člověk z obýváku vyšel do zimy třeba jen v mikině.