Obleva připravila české hory o část sněhu, lyžovat se ale dá

Lyžařská sezóna začala v některých areálech v Libereckém kraji minulý víkend. Většina středisek se ale chystá otevřít až o víkendu. (Foto ČTK)

Lyžařská sezóna začala v některých areálech v Libereckém kraji minulý víkend. Většina středisek se ale chystá otevřít až o víkendu. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Obleva připravila české hory o část sněhu, lyžovat se ale stále dá. I navzdory oteplení jsou podle informací ČTK podmínky pro lyžování na řadě míst dobré, často díky umělému zasněžení.

Například lyžařská střediska v Libereckém kraji stále lákají až půl metrem sněhu, ačkoli převážně technického. Na sjezdovky a do běžeckých stop tam o Vánocích vyrazily stovky lyžařů. Nejrušněji bylo právě dnes, protože do hor se začínají sjíždět návštěvníci, kteří tam chtějí slavit konec roku. Třeba provozovatelé oblíbeného krkonošského střediska Harrachov jsou s návštěvností spokojení, lidí prý přibývá.

Naproti tomu na východě Čech podle vlekařů velký zájem o lyžování o svátcích nebyl. Přitom v areálech v Krkonoších, Orlických horách a na Králickém Sněžníku leží až 80 centimetrů sněhu a téměř všechna střediska jsou v provozu. Blížící se Silvestr by ale mohl návštěvnost zvednout.

I krušnohorská zimní střediska v Karlovarském kraji slibují kolem půl metru sněhu. Lidé ale musejí počítat s tím, že je těžký a mokrý. Například v okolí Božího Daru jsou v provozu všechny sjezdovky a dobré sněhové podmínky hlásí i sjezdovka v Mariánských Lázních na Chebsku.

V Ústeckém kraji jsou vlekaři s návštěvností spokojení. V horských střediscích leží až 40 centimetrů sněhu, i když místy se mohou objevit vydřená místa. V krušnohorském Sportovním areálu Klíny jsou k dispozici asi tři kilometry sjezdovek a 50 kilometrů běžeckých tratí, čerstvě upravena byla dnes asi polovina. Kvůli oteplení však musel být zastaven například provoz areálu v Jedlové na Děčínsku.

V lyžařských areálech v Česku tento týden začíná zimní sezona.  (Foto ČTK)V lyžařských areálech v Česku tento týden začíná zimní sezona. (Foto ČTK) | ctk

Také na šumavských skiareálech se podepsala obleva. Podle provozovatelů středisek je sníh na svazích mokrý a běžecké stopy místy roztály. Třeba v největším zimním areálu české strany Šumavy na Špičáku jsou ale v provozu všechny tratě a vleky a na sjezdovkách leží kolem 40 centimetrů sněhu.

Jihočeská střediska navštívily o víkendu a vánočních svátcích tisícovky lidí. Vlekaři sice čekali větší návštěvnost, ale vzhledem k oblevě jsou nakonec spokojeni. V areálu Lipno leží až 50 centimetrů technického sněhu, v areálu na Zadově až 40 centimetrů a v Horní Vltavici až 45 centimetrů.

Poměrně dobré lyžařské podmínky nabízejí lidem areály ve Zlínském kraji a jejich provozovatelé si pochvalují návštěvnost. Například ve středisku na Trojáku v Hostýnských vrších leží až 70 centimetrů sněhu a také na Kohútce v Javorníkách je prý sněhu dostatek. Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích chce lidi nalákat širší nabídkou, ode dneška začal lyžařům nabízet večerní lyžování. Na slabou návštěvnost si stěžovali vlekaři z Pusteven, kde je na sjezdovkách asi 30 centimetrů sněhu.

Někde se lyžuje již několik dní, jinde vleky a sjezdovky zpřístupní o víkendu. (Foto ČTK)Někde se lyžuje již několik dní, jinde vleky a sjezdovky zpřístupní o víkendu. (Foto ČTK) | ctk

Zklamáni nižší návštěvností během svátků jsou provozovatelé vleků na severu Moravy. Přitom podmínky pro lyžování byly třeba podle provozovatelů areálu v Mostech u Jablunkova výborné. I na Vysočině bylo méně lidí, než vlekaři čekali. Přitom na kopci Šacberk v Jihlavě je kolem 70 centimetrů sněhu a na Harusově kopci v Novém Městě na Moravě 50 až 100 centimetrů.

V Jeseníkách v Olomouckém kraji leží na svazích kolem půl metru sněhu. Například středisko Kouty na Šumpersku hlásí 60 až 70 centimetrů a Petříkov asi půl metru. V nejvýše položeném středisku v tuzemsku na Ovčárně ale vleky kvůli nedostatku sněhu stále stojí.