Obrana před přepadením? Aspoň pepřák

Nejen barmany a prodavače na benzinových pumpách přepadávají lupiči. Stále častěji jsou okrádáni i lidé ve dne na ulicích.

Starší generace si jen těžko dokáže představit přepadení ve dne na ulici plné lidí. Jenže v poslední době drzost lupičů a přepadávajících nezná mezí. Takže není výjimkou, když o kabelku s věcmi přijde důchodkyně přímo před vchodem do nádražní budovy těsně před polednem.
Zcela výjimečný je ale nedávný případ, kdy neznámý útočník postříkal dívku kyselinou přímo na přechodu pro chodce. Chemická látka jí poleptala nohy a napadená musela okamžitě do nemocnice. Českobudějovičtí kriminalisté nyní usilovně pátrají, kdo to mohl udělat. „Zatím pachatelovu totožnost neznáme. Vyšetřování je ztížené tím, že útočník dívku napadl zezadu a ta jej ani neviděla. Proto žádáme svědky události, aby nám pomohli s vyšetřováním,“ prosí českobudějovická policejní mluvčí Regina Tupá.

Stařena se ubránila

Budějovičtí kriminalisté se nesetkávají s takto podivným přepadením poprvé. „Jednou jsme tu měli případ, kdy nám muž sdělil, že byl přepaden.
Také uvedl, že mu útočník sebral sto tisíc korun.
Následně jsme zjistili, že si všechno vymyslel a sám si nastříkal pepřový sprej do obličeje. Jinak kriminalisté řeší především napadení, při němž útočník hrozí, že použije bodnou či střelnou zbraň,“ dodala Tupá.
S neobvyklými případy se střetávají i policisté v Táboře. Nedaleko odtud, v Plané nad Lužnicí, nedávno napadla osmapadesátiletá žena devětaosmdesátiletou stařenu. Jenže ta se nedala a útočnici se ubránila.
„Dále pak máme případ muže z konce letošního dubna, který spáchal za jeden den a následující noc hned tři loupežná přepadení. Za letošní rok jich evidujeme celkem třiadvacet, z toho je zatím pět neobjasněných. Což je poměrně velká úspěšnost,“ chválí své kolegy tiskový mluvčí táborských policistů Miroslav Doubek.

Vražda v táborském baru

Většinou přepadávají lupiči večer a v noci bary, herny, benzinové pumpy či různé prodejny. „Nejhorší letošní loupežné přepadení skončilo bohužel smrtí, přepadená barmanka v baru 777 v Táboře byla zavražděna,“ doplnil Doubek. Podle něj není ani přepadení ve dne v Táboře ničím neobvyklým.
I proto je třeba, aby lidé byli obezřetní. Zejména mladé ženy si kupují stále častěji pomůcky určené k sebeobraně. „Po posledních událostech se bezpečně necítím. Nosím proto pepřák, a když ho zapomenu, tak klíče. Nebo voňavka je také dobrá, když ji mám u sebe,“ ví dobře jedenadvacetiletá studentka Jihočeské univerzity Lenka Justová.
A rozhodně není sama. „Když mám jít v noci sama domů z města, tak se bojím a držím v ruce třeba klíče. Teď, když bydlím u centra, je to asi lepší, že jsem hned doma. Přes den se ale nebojím,“ doplňuje Tereza Bohoňková z Českých Budějovic. Navíc s sebou nosí pepřový sprej. „Ale ani nevím, jestli ještě funguje, mám ho asi čtyři roky,“ uzavřela Bohoňková s úsměvem.