Obrazem: Freediving v nejhlubším bazénu světa

Ponor v nejhlubším bazénu na světě

Ponor v nejhlubším bazénu na světě Zdroj: Profimedia.cz

Ponor v nejhlubším bazénu na světě
Ponor v nejhlubším bazénu na světě
Ponor v nejhlubším bazénu na světě
Ponor v nejhlubším bazénu na světě
5
Fotogalerie
Představa temné vodní hlubiny je pro mnohé lidi velmi nepříjemná a nahání jim hrůzu. Jsou ale tací, kteří hloubky vyhledávají a díky svým dispozicím a tréninku jsou schopni se bez jakýchkoli přístrojů ponořit desítky metrů pod hladinu. Mezi rekordmany free divingu patří například Francouz Guillaume Néry. Video zachycuje 29-letého freedivera při ponoru na dno nejhlubšího světového bazénu Nemo 33 v Bruselu. Potápěč musel na jeden nádech zvládnout ponor do 33 metrové hloubky a vynoření zpět.

Bazén je naplněný 2,5 milionu litrů pramenité nechlorované vody a rezervují si ho hlavně potápěči ke svému tréninku. Slouží k simulacím prostředí v podvodních jeskyních. Konstantní příjemná teplota vody poskytuje výborné podmínky pro tréninky začínajících potápěčů a zdokonalování jejich schopností.

Pro Néryho bylo potápění v bazénu Nemo vítanou změnou, protože obyčejně své výjimečné ponory podniká v mořských zátokách po celém světě. Néry v roce 2002 ustavil hloubkový rekord na hodnotě 87 metrů, který později několikrát překonal. Současný hloubkový rekord ve freedivingu drží Herbert Nitsch; ten ho dosáhl roku 2010 a rekord má hodnotu 124 metrů.