OBRAZEM: Kdo létá jako vakoveverka

Wingsuit flying

Wingsuit flying Zdroj: Profimedia.cz

Wingsuit flying
Wingsuit flying
Wingsuit flying
Wingsuit flying
Wingsuit flying
5
Fotogalerie
Létají jako vakoveverky. Oblečení jen do speciální kombinézy ušité z pevné tenké látky se vrhají z kolmých skal k jakémusi klouzavému pádu, v němž letí rychlostí kolem 200 kilometrů za hodinu. Odměnou jim je nenahraditelný adrenalinový zážitek a pohled na dramatickou krajinu, jaký znají jen ptáci. Tedy rychle letící ptáci... Takový je wingsuit flying.

Letec v kombinéze po skoku nejprve padá volným pádem, ale oblek uzpůsobený tak, aby lidské tělo proměnil v létající objekt, začne brzy vykazovat vztlak dostatečný k tomu, že člověk dosáhne ve vzduchu určité klouzavosti a dokáže svůj let i do jisté míry řídit.

Zkušení vyznavači wingsuitu dokážou proletět úzkou skalní rozsedlinou nebo průsekem mezi stromy. Není třeba zdůrazňovat, že jde o maximální adrenalinovou záležitost, protože v případě špatného odhadu výšky či chybé korekce směru letu, má „vako-letec“ zkažené přinejmenším celé odpoledne…

Při wingsuitu se přistává na padáku, který letec aktivuje nad cílovým prostorem. Britský kaskadér Gary Connery se však už také úspěšně pokusil o „přistání na břicho“ do papírových beden (na videu).