Obří teleskop za miliardu eur umožní pozorování vzdálených planet

vizualizace teleskopu E-ELT

vizualizace teleskopu E-ELT Zdroj: E-ELT

Britští vědci se pustili do vývoje spektrografu pro chystaný obří teleskop nazvaný Harmoni, který má stát 50 milionů liber (zhruba 1,9 miliardy korun). Takzvaný E-ELT (Evropský extrémně velký dalekohled) buduje od roku 2005 agentura ESO (Evropská organizace pro astronomický výzkum na jižní polokouli) a plánuje jej uvést do provozu za pět let.

Průměr hlavního zrcadla bude necelých 40 metrů a dalekohled má být schopen zachytit stomilionkrát více světla než lidské oko. Agentura ESO uvádí, že to představuje více světla, než pojmou všechny existující velké dalekohledy na světě dohromady (tedy dalekohledy s průměrem zrcadla mezi osmi až deseti metry).

Britským příspěvkem k tomuto velkolepému projektu je přístroj, pomocí něhož se světlo rozkládá na barvy spektra. Vědci pak na základě analýzy různých druhů záření mohou zjišťovat, z jakých prvků se skládají vzdálené galaxie, určovat rychlost a směr jejich pohybu a mnoho dalšího. Vědci pomocí přístroje také hodlají hledat planety podobné Zemi.

Vedením projektu Harmoni byl pověřen profesor Niranjan Thatte z Oxfordské univerzity, přístroj se bude stavět v Centru astronomické technologie v Edinburgu. Kromě Britů na něm pracují vědci a firmy z mnoha zemí, především z Francie a Španělska.

Dodávky už jsou jasné

Generální ředitel agentury ESO Tim de Zeeuw uvedl, že od minulého týdne jeho organizace uzavřela několik kontraktů na dodávky součástí teleskopu a další se chystají. Němci mají dodat speciální kameru Micado, Nizozemci zase přístroj pro detekci infračerveného záření Metis. „Doufáme, že v únoru zadáme zakázky na vybudování samotné kopule a konstrukce, na níž bude umístěno zrcadlo,“ těší se šéf agentury.

Teleskop bude stát na hoře Cerro Armazones v Chile ve výšce 3000 metrů. Aby získali rovnou plochu, odstřelili stavitelé vrchol hory výbušninou. Minulý týden byla dokončena silnice, po níž se na horu bude dopravovat materiál na stavbu. Po deseti letech příprav tak projekt začíná nabývat zřetelnější obrysy.