Ochutnejte Středomoří v kraji rybníků

Restaurant & shop Olivier

Restaurant & shop Olivier Zdroj: Jiri Kolecko

Jiří Kolečko
Startuje letní sezóna a s ní i obvyklý pohyb dovolenkářů. K pohodě vzácných volných dní patří i příjemné posezení s kvalitním jídlem. Mnozí z těch, jejichž cílem budou oblíbené jižní Čechy, zavítají také do centra tohoto kraje. České Budějovice mají i z gastronomického hlediska co nabídnout, určitě dobrou volbou je ochutnat farmářskou kuchyni v hotelu U Zvonu, svlažit se kroužkovaným pivem Budvar ve vyhlášených Masných krámech nebo večer hodit všechny starosti za hlavu v baru Žlutá ponorka.

Dnes nabízíme tip na relativně novou restauraci, která je vhodným cílem jak pro rodiny s dětmi, tak i pro náročnější hosty, kteří chtějí v partě či jen ve dvou zažít vyšší gastronomický level. Ten nabízí v loňském roce otevřený restaurant Olivier.

Gastronomická sklizeň

U zrodu nové budějovické restaurace byla idea přinést k jihočeským rybníkům závan atmosféry Středomoří. Ta provozovatele inspirovala i k idylickému jménu, který francouzsky značí olivovník.

Název naznačuje i hlavní profil místní kuchyně, který se orientuje především na středomořské speciality. A tak Olivovník nabízí mimořádnou gastronomickou sklizeň. Velkou zásluhu má na ní šéfkuchař Robert Burian, jehož věhlas již překročil rámec regionu. Do jídelního lístku zařadil lahůdky, které nabízí jižní moře – krevety, chobotnice a samozřejmě ryby, ale také těstoviny a další laskominy.

Špagety s mořskými plody (Restaurant & shop Olivier)Špagety s mořskými plody (Restaurant & shop Olivier) | Zdroj: Restaurant & shop OlivierŠpagety s mořskými plody

Chuťové rozpětí je potěšením pro ty, kteří rádi objevují. Carpaccio z chobotnice je určitě dobrou volbou, pokud chcete projít rybím menu. Pak může následovat středomořská rybí polévka, z těstovin vlastní výroby spaghetti alla chitarra s plody moře a pak si smlsnout na některé z ryb, které byly právě dodány přímo od moře.

Ale jídelníček zavítá i do končin, které zrovna nemusí být omývány mořskou vodou, výborné jsou například bramborové noky nebo rizoto s kuřecím masem. Dají se však vybrat i pokrmy z domácích zdrojů, vepřovou panenku připravuje šéf kuchyně na několik způsobů. Uplatnění najde i krůtí či králičí maso.

Povedené foie gras

Při našem výběru pokrmů, které měly osvědčit, zda je pověst Roberta Buriana zasloužená, padla volba na francouzsko-italský mix.

Foie gras bývají zrádné, připravují se na mnoho způsobů, osobně vždy dávám přednost terině, která není přece jen tak tučná a nechává v žaludku ještě dostatečný prostor. V Olivovníku poměrně velká porce opravdu neútočila charakteristickou tučností, ale nechala vyniknout i dalším ingrediencím, které tvořily domácí jablečná marmeláda, pražené ořechy, vše doplněno jemně rozmarýnem.

Foie gras v Restaurantu OlivierFoie gras v Restaurantu Olivier | Zdroj: Restaurant & shop OlivierFoie gras

Restaurace je vybavena obsáhlou vinotékou, provozovatel z ní nechá ochutnat špičková vína i po jednotlivých sklenicích, takže jsem měl na výběr z pěti bílých a pěti červených rozlévaných vín z vinařství, jímž patří vždy čelná místa ve vinařských bedekrech. Foie gras se tak mohla zapít sklenkou dezertního vína Saint-Anac z Bordeaux.

Francii střídá Itálie

V tradiční polévce minestrone nechyběly rajčata, fazolky, cibule, celer, mrkev a další zelenina. K chuťové gradaci přispěly i kousky sušené parmské šunky. Pak jsem vyzkoušel, zda inzerované domácí těstoviny připomenou apeninské vesnice. U tagliatelle alla puttanesca, které byly ochucené i feferonkami, jsem musel spíše přitakat. Jemně pikantní, přitom v chuti vyrovnané, i design jídla odpovídal standardu. K těstovinám jsem ochutnal Sauvignon Chantecaille z Bordeaux, který vyvrátil předsudky, že tento francouzský region má jen výborná červená vína.

Kvalitu červeného z Bordeaux však potvrdil Chateau Drobet, který se dobře spároval s hovězím masem připravovaným na provensálský způsob, tedy marinovaný červeným vínem. Na závěr pečená ricotta s omáčkou z ovoce vystavila celkovému dojmu olivovníkové kuchyně vysokou známku.

Restaurant & shop OlivierRestaurant & shop Olivier | Zdroj: Jiri KoleckoProfil místní kuchyně se orientuje především na středomořské speciality

V letní sezoně je velkým trumfem podniku krásně upravená zahrada. Restaurační provoz doplňuje i prodej delikates. Ke všem svým přednostem nabízí restaurace kvalitu a pohodu za velmi úměrné ceny.

E15 hodnotí

menu * * * * 1/2
obsluha * * * *
prostředí * * * 1/2
sociální zařízení * * * 1/2
ceny standard
celkový výsledek * * * *

hvězdička

plus – vstřícnost k rodinám s dětmi
minus – poloha restaurace

Kontakt: Restaurant & shop Olivier, Husova tř. 21, České Budějovice, olivierfood.cz

Výběr z menu: Italská zeleninová polévka 55 korun, carpaccio z chobotnice 159 korun, tagliatelle alla puttanesca s plody moře 195 korun, kuřecí prso s omáčkou z pečených paprik 155 korun, pečená ricotta 79 korun, rozlévaná francouzská vína (0,2 l) 29–39 korun, kroužkované pivo Budvar (0,5 l) 35 korun, espresso 35 korun