Odborářka: Těší mě, že jsme obětovali zvýšení platů

Pro šéfku odborů v automobilce TPCA Ludmilu Kodlovou bylo při jednáních s vedením firmy prioritou, aby o místa nepřišli zaměstnanci se smlouvou na dobu určitou.

Už v kolektivní smlouvě uzavřené letos v dubnu vyjednala, že kolínská automobilka minimálně jeden rok nepropustí pro nadbytečnost jediného kmenového zaměstnance. Přesto předsedkyně odborů TPCA Ludmila Kodlová týdeníku Sedmička potvrdila, že v továrně bude od října pracovat o několik desítek lidí méně. Těch, jimž místo zprostředkovaly personální agentury.

Mohla jste zasáhnout do rozhodnutí propustit agenturní zaměstnance? Nemohla jsem to přímo ovlivnit. Firma však své kroky s odbory konzultuje. Existovaly dvě možnosti: snížit počet agenturních pracovníků, nebo se zbavit zaměstnanců TPCA, kteří zatím mají smlouvu na dobu určitou. Tedy těch, kteří jsou v automobilce méně než rok. Jde zhruba o sto padesát lidí a pro mě bylo prioritou, aby právě oni nebyli bez práce.

Jak silnou pozici při jednáních s vedením automobilky cítíte? Den ode dne je to lepší. Vedení si už začíná uvědomovat, že odbory mají své slovo. Nelze mluvit o souboji. I když ve finále samozřejmě tvrdě hájíme zájmy zaměstnanců, a druhá strana zájmy zaměstnavatele.

Tyhle dva úhly pohledů se střetávají při jednání o kolektivní smlouvě. Naposledy kolem ní bylo dost živo. Bojovali jsme o nárůst platů a byli připraveni i stávkovat. Nemohli jsme se dohodnout, navíc do všeho poprvé v historii TPCA vstoupila exekutiva.

Museli jste ze svých požadavků hodně slevit? Požadované procento navýšení mezd jsme vyměnili za garanci nepropuštění. Teď jsem za to ráda, ale tehdy jsem nevěřila.

Nevěřila čemu? Že má továrna nějaké potíže s odbytem.

Je reálné, že „zákaz propouštění“ znovu prosadíte? Rozhodně. Vyjednávání brzy začne a nechci prozrazovat, s čím do něj odbory půjdou. Ale jedním z bodů bude prodloužení garance nepropouštět.