Odešel mistr sklář František Vízner

Umělec světového významu, kterého proslavilo broušené sklo, tvořil ve svém studiu pod Zelenou horou ve Žďáře. Zemřel v pátek 1. července.

V brněnské nemocnici dnes ráno po dlouhé nemoci zemřel světově proslulý sklářský výtvarník a designér František Vízner. Rodina o tom informovala prostřednictvím webových stránek frantisekvizner.com.

Vízner působil ve vlastním ateliéru pod Zelenou horou od roku 1977 až do letošního roku. Před příchodem do Žďáru nad Sázavou pracoval jako hlavní výtvarník ve škrdlovické sklárně.

Letos v březnu se dožil pětasedmdesáti let a v Praze otevřeli k jeho jubileu velkou retrospektivní výstavu, na které se symbolicky objevilo pětasedmdesát Víznerových objektů včetně ikonické misky se špičkou. Tu mají v různých variantách v majetku světová muzea a galerie včetně Metropolitního muzea v New Yorku.

Ještě letos v květnu František Vízner poskytl Sedmičce velký rozhovor, při kterém promluvil i o své nemoci. Místo broušení dalších skvostů totiž začal vyklízet svoji dílnu. „Je to definitivní, lékaři mi kvůli nemoci další práci zakázali. Je to smutné, ale končím,“ řekl Sedmičce před měsícem a půl klasik světového sklářství.

V březnu 2010 Františka Víznera uvedli při udělování cen Czech Grand Design 2009 do Síně slávy. Loni také navrhl nápojový set pro Bohemia Machine Glass ze Světlé nad Sázavou.