Odměna za informace o polských pirátech silnic. Jejich terčem jsou radary

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Autorevue.cz

To, že radary od července hlídají polské silnice po celý den, zřejmě některým motoristům vadí. Několik měřících zařízení piráti silnic zničili. Příslušný úřad, který se o radary stará, v jednom případě dokonce vypsal odměnu za pomoc při dopadení škůdců.

Inspekce silničního provozu (GITD) nabízí pět tisíc zlotých (skoro 30 tisíc korun) tomu, kdo pomůže nalézt pachatele, kteří si svou zlost vylili na radaru ve vsi Motylewo v Lubušském vojvodství na západě země. Do sloupu, na kterém je skříňka s radarem připevněna, kdosi nacouval nákladním autem. Pak pachatelé rozbili schránku a radar zničili sekyrou. Následně vše polili hořlavinou a zapálili. „Hard disk ale zřejmě vydržel, a tak se podaří získat snímky řidičů, kteří překročili povolenou rychlost,“ citovala v pátek polská média mluvčího GITD Alvina Gajadhura.

Nejde o jediný případ silničního vandalismu. V polovině července v obci Pszczyna nedaleko hranic s Českem kdosi ukradl měřící zařízení a přerval elektrické kabely, které k radaru vedly. Následky řádění těch, kteří se zřejmě obávají toho, že domů dostanou snímek z radaru a budou muset platit pokutu za vysokou rychlost, musela inspekce silničního provozu řešit i na několika dalších místech Polska.

U polských silnic, které patří k nejnebezpečnějším v Evropské unii, v současnosti stojí něco přes tisíc sloupů pro fotoradary. Neznamená to ale, že všude měřící zařízení skutečně je. V budoucnu mají řidiče kontrolovat jen zhruba tři stovky radarů. Objeví se v místech, kde řidiči často bourají a kde ohrožují chodce. Všechny skříňky s radary budou viditelně označeny, aby se řidiči během jízdy nerozptylovali hledáním „zlého oka“.