Odmítnou lékaři sloužit přesčasy?

Má se pacient začít bát? Sníží se kvalita zdravotní péče v nemocnici? Lékařům i sestrám jde o peníze.

Už zítra budou pacienti vědět, s jak kvalitní péčí mohou od dubna v karlovarské nemocnici počítat. Pokud se odbory nedohodnou s vedením na nové kolektivní smlouvě pro rok 2010, bude mít nemocnice zásadní problém. Nepřetržitou péči totiž dokáže poskytovat jen díky vyššímu počtu přesčasových hodin, než povoluje zákoník práce. Bude-li na jeho dodržování trvat větší počet zdravotníků, může nátlaková akce ochromit provoz některých oddělení.
„Platí náš požadavek na zavedení šestnáctitřídní platové tabulky,“ uvedl předseda karlovarského odborového klubu lékařů Peter Igaz. Vyšší základní mzdy by tak měli získat například mladí lékaři.
Otázkou je, o jak vysoký počet lékařů se může lékařský odborový klub skutečně opřít. Příplatky za přesčasovou práci totiž u zdravotníků tvoří až padesát procent mzdy. Pokud si přesčasy odepřou, tak s vědomím, že domů přinesou méně peněz. „Ještě nedávno za námi stála víc než polovina kolegů,“ dodal Igaz.
Krajský radní pro zdravotnictví Václav Larva už dřív pro Sedmičku připustil, že pokud lékaři vypoví dohodu o přesčasových službách, pacientovi to přinese komplikace. „Nemocnice pak začne fungovat v nouzovém režimu. Osobně ale věřím v dohodu,“ řekl.
Nová kolektivní smlouva a přesčasy však nejsou jediným problémem, se kterým se vedení nemocnice musí vypořádat. „Sháníme krizového manažera pro celou Karlovarskou krajskou nemocnici. To je problém, který musíme vyřešit nejdřív. Jediným jeho úkolem pro letošní rok bude dosáhnout menší ztráty než loni, kdy byla dvaapadesát milionů korun,“ připomněl Larva. Ten zároveň po jednání s primáři oznámil, že všechny tři nemocnice budou i nadále tvořit jeden celek.