Odstartuje doprovodný program Zimního olympijského festivalu mládeže

Pořadatelé Zimního olympijského festivalu mládeže připravili na čtyřicet doprovodných akcí. První startuje již 9. září.

Maxi trampolína, bungee running, maxi fotbálek, face painting, skákací boty, lukostřelba, terénní koloběžky, junior play, interaktivní hry Wii Fit, stolní hokej Stiga, in-line škola i půjčovna a další aktivity. To vše čeká účastníky areálu ve Vesci v sobotu 9. září.

Liberecký kraj bude hostit v následujících dvou letech dvě významné sportovní akce. Koncem ledna 2010 odstartují Hry IV. zimní olympiády dětí a mládeže ČR (ODM) 2010 pro žáky základních škol. Tato soutěž bude zároveň generálkou na rok 2011, kdy se v regionu uskuteční 10. Zimní evropský olympijský festival mládeže (EYOWF) 2011 určený dorosteneckým sportovcům. Přípravy obou významných událostí propojí unikátní doprovodný program, který zahrnuje aktivní pohyb, vzdělávání i zábavu. „Program vyCOOL se!, který obsáhne až čtyřicet soutěží, slavnostně odstartuje 9. září ve Vesci,“ potvrdil Vladimír Zemánek za EYOWF.

Programu předcházel výzkum

Nápadu vytvořit tento doprovodný program předcházel výzkum, který si kraj a organizační výbor EYOWF 2011 nechaly zpracovat agenturou Factum Invenio. Výsledky jasně dokázaly, že mladí lidé se ve svém volném čase nejčastěji věnují počítači a sledování televize, zatímco sport následuje až s velkým odstupem.

„Právě na základě tohoto výzkumu vznikl program vyCOOLse!. Zahrnuje zhruba čtyři desítky akcí pořádaných převážně v našem regionu. Liberecký kraj tuto aktivitu podporuje a věnuje jí maximální pozornost. Vedení kraje spolu s organizátory seznámilo s projektem ředitele všech středních škol. Věřím, že většina z nich si uvědomí, že nyní máme v rukách důležitý nástroj, jímž můžeme působit na mladou generaci a motivovat ji k pohybu a sportu,“ shrnul Radek Cikl, náměstek hejtmana.

Zábava a soutěže budou ve Vesci 9. září připraveny již od rána, součástí celého dne bude i veřejný závod na in-linech a mezinárodní závod FIS Turné v severské kombinaci za účasti kompletní české reprezentace.

Program 9. září 2009; 10 – 21 hodin / Sportovní areál Vesec, Liberec

10:00 – 13:00 Program pro ZŠ

in-line brusle: závod, zábavné soutěže, škola (i půjčovna), diskotéka turnaj ve stolním hokeji Stiga zábavné atrakce (viz. níže)

13:00 – 21:00 Zábava pro všechny

zábavné atrakce během celého dne: maxi trampolína, bungee running, maxi fotbálek, face painting, skákací boty, lukostřelba, terénní koloběžky, junior play, interaktivní hry Wii Fit, stolní hokej Stiga, in-line škola i půjčovna a další aktivity hudba + DJ v průběhu celého dne

15:15 – 16:15 Oficiální trénink na běžeckou část závodu letního FIS Turné a mezinárodního mistrovství ČR v severské kombinaci

16:30 – 17:45 Start běžecké části závodu letního FIS Turné a mezinárodního mistrovství ČR v severské kombinaci, vyhlášení výsledků

17:45 – 18:00 Oficiální zahájení programu vyCOOL se!

proslov zástupců Libereckého kraje, Českého olympijského výboru a organizačního výboru představení Kebule, oficiálního maskota ODM 2010 představení sportovců, patronů EYOWF 2011

18:00 – 19:00 Závod na in-line bruslích pro veřejnost odstartování závodu – 3 kategorie slavnostní vyhlášení závodu

19:00 – 21:00 Diskotéka na in-line bruslích

DJ, hudba show na in-line bruslích