Oholí stojany pohlednic. A mizí

Ze stojanů u stánků někdo krade pohlednice a průvodce. Jde o adrenalin? Nebo o obchod?

Mohlo by se zdát, že jde o přihlouplou variantu adrenalinové zábavy. Ze stojanu u stánku kdosi během chvilky odcizí štos pohlednic s karlovarskými motivy nebo různé publikace. Třeba i dvakrát za den. Jednotlivé škody nejsou velké, ale celkově jdou do tisíců.
„Dělo se to vždycky, ale ne v takové míře. Dokonce mi třeba opakovaně ukradli knihu o Karlových Varech v jednom dni,“ vypráví Aja Křesšanová z Vřídelní kolonády. Stanislava Krügerová z vedlejšího stánku má stejnou zkušenost. „Asi jich to dělá víc, jednu dvojici znám od vidění a snažíme se dávat si na ně pozor. Jsem přesvědčená, že mají nějakého odběratele. Neumím si představit, co by s tím jinak dělali,“ říká. Ze stojanu jí mizí hlavně pohlednice a průvodci. Nasčítanou škodu jen na ukradených průvodcích odhaduje na tři tisíce korun. Zkušenosti s těmito krádežemi mají různí stánkaři v lázeňské části města, ale i ze stánku u hlavní pošty.
Policie, státní i městská, nemají podle svých vyjádření žádné případy takových krádeží hlášené. „Pokud by hlídka nechytila takového zloděje přímo při činu nebo s věcmi na základě svědecké výpovědi, těžko se s tím dá něco udělat, protože pokud škoda nepřesáhne pět tisíc korun, jde o přestupek a je to nejvýše na udělení blokové pokuty,“ vysvětluje šéf strážníků Marcel Vlasák.
„Chci se s ním sejít a projednat, co se dá dělat. Moje domněnka je, že to zloději prodávají jinému prodejci za zlomkovou cenu a ten pak na prodeji vydělává. Dokud budou mít tito zloději odbyt, budou krádeže pokračovat,“ říká Petr Kulhánek, šéf vydavatelství Promenáda, kterému se ze stánků ztrácejí Promenádou vydávané publikace.