Okénko Ivy Macků: Kouzlo Pražské tržnice

O Praze se často říká, že je „hektická“. Navštivte tržnici v Holešovicích a zjistíte, že existuje i méně uspěchaná část města.

Bývala tu jatka. Teď tu dostanete sezonní druhy ovoce a zeleniny, moderně střižené džíny, padělané pásky a kabelky, hračky z měkkého plastu.

Stovky pestrých šátků ve stylu „Arafat“, žertovné klíčenky, náramky s bodáky určené rváčům, pro romantické duše zase obrazy se štěňaty labradora nebo princeznou Dianou. V jakoukoliv denní dobu tady najdete turisty, kteří smlouvají s trhovci a obtěžkáni nákupy pak sbírají nové síly v pobočce rychlého občerstvení.

Pražané se sem sjíždějí z různých koutů svého města, aby pořídili čerstvá vajíčka, jahody nebo maso. Hotové hody se tu konají zvláště každou druhou sobotu, to jsou farmářské trhy.

Turistů ani místních však není nikdy tolik, abyste měli pocit, že odtud musíte spěchat. Všeho tu je dost. Na všechny se dostane.

Stojí tu vyhlášený klub, kde se po večerech scházejí lidé, kteří si potrpí na společenský lesk.

I když byla Pražská (nebo také Holešovická) tržnice svým pronajímatelem pojmenována honosně jako „River Town“, řeka je až někde za silnicí a připomíná to tu spíš vesnici, kde to žije svým vlastním životem. Příjemné místo. Když mu přijdete na chuť.