Olympijský Londýn je hotov, do her zbývá rok

Aquatics Centre stojí. Olympijští plavci, skokani do vody či vodní
pólisté tak budou mít k dispozici zbrusu novou halu. Autorkou návrhu je slavná architektka Zaha Hadidová.

Aquatics Centre stojí. Olympijští plavci, skokani do vody či vodní pólisté tak budou mít k dispozici zbrusu novou halu. Autorkou návrhu je slavná architektka Zaha Hadidová. Zdroj: reuters

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) absolvoval další inspekční cestu do Londýna, kde se příští rok uskuteční letní olympijské hry. Podle prezidenta MOV Jacquese Rogga má londýnská olympiáda šanci na stejný úspěch jako poslední hry v Pekingu či v Sydney v roce 2000, které jsou považovány za nejúspěšnější hry všech dob. Do zahájení zbývá rok.

„Pokud jde o stav příprav, myslím si, že Londýn je na stejné úrovni jako Peking a Sydney,“ řekl Rogge, jenž se v Londýně setkal i s premiérem Davidem Cameronem a londýnským starostou Borisem Johnsonem.

Organizační výbor již dokončil stavbu Aquatics Centre, posledního ze šesti nových sportovišť. Stavba se prý vešla do časového plánu i určeného rozpočtu. „Před pěti lety jsme zveřejnili časový rozvrh, podle nějž jsme chtěli dokončit výstavbu všech sportovišť nejpozději rok před zahájením her,“ řekl John Armitt z organizačního výboru. „Byl to smělý plán, ale nyní mohu s hrdostí oznámit, že všech šest staveb je dokončeno,“ dodal.

Nový areál ocenil i Rogge. „Viděl jsem už ve svém životě mnoho sportovišť, ale když jsem poprvé uviděl Aquatics Centre, byl jsem v šoku. Vizuálním,“ chválil prezident. „Je to jedinečná stavba, kus umění,“ dodal. Další nová sportoviště jako olympijský stadion, velodrom, Handball Arena, Basketball Arena a zázemí pro média byla dokončena v první polovině letošního roku.

Největším problémem londýnských her zůstává prodej vstupenek na fotbalový turnaj. Podle posledních údajů se stále neprodalo kolem 1,5 milionu lístků. „Věřím, že jakmile bude turnaj rozlosován, o vstupenky bude zájem,“ uvedl šéf organizačního výboru Paul Deighton. „Je těžké prodávat lístky na utkání, když nevíte, na jaký zápas si vlastně vstupenku kupujete. I přesto jsme už prodali přes 800 tisíc lístků, což je neuvěřitelné,“ dodal. Vyprodáno je finále i semifinálová utkání.

Rozpočet OH 2012Rozpočet OH 2012 | London2012.com, gamesbids.com

Medaile odhaleny

Během návštěvy MOV v Londýně byly představeny i medaile. Jejich autorem je britský umělec David Watkins. Zlatá, stříbrná i bronzová medaile mají společný znak – je na nich vyobrazena Niké, řecká bohyně vítězství, a také řeka Temže. Medaile se budou vyrábět do konce letošního roku, celkem jich je třeba přes dva tisíce kusů. Váží od 375 do 400 gramů.

ilustrační fotoilustrační foto | reuters