Omezí herny? Záleží na koalici

Ústavní soud dal obcím možnost omezovat takzvané videoterminály. Budějovičtí politici to zatím nevyužili.

Jak proměnit dávky v nezaměstnanosti ve výhru? Devětatřicetiletý Martin to zkouší několikrát měsíčně v budějovických hernách s automaty. Zatím prohrává on, a tím i jeho dvě děti.
Pro radnici, která už několik let tvrdí, že chce rušit herny, ale nemá pro to oporu v zákoně, se naskytla šance.
Ústavní soud uznal, že obce mají právo regulovat i videoloterijní terminály, což jsou hrací automaty s povolením ministerstva financí. Na soud se obrátila severočeská Chrastava. Po ní už připravuje novou vyhlášku Praha, z jihočeských měst například Strakonice, Písek, Týn nad Vltavou.
Podle českobudějovického primátora Juraje Thomy je verdikt Ústavního soudu průlomový. Jak ho využít, bude teď na radních a zastupitelích. Provozovatelé automatů však lákají města na odvody a městská kasa peníze nutně potřebuje.
Budějovice získávaly z hracích automatů až třicet milionů ročně. I tak přijaly vloni vyhlášku, která snížila počet míst s přístroji ze 106 na třiašedesát. Skončit mají herny, které leží méně než sto metrů od škol. Teď je řada na videoterminálech. Ve svém obvodu jich mají sedm set. Radnice už je novelou vyhlášky také zpoplatnila. „Osobně bych automaty zakázal všude. Nedaří se nám z nich vybrat všechny poplatky. Teď záleží, jak se k nálezu Ústavního soudu postaví koalice,“ míní náměstek primátora Miroslav Joch.
Radní pro územní komise Eva Hajerová už delší dobu kritizuje, že některé herny stojí stále blízko škol. „Ať je firmy provozují někde za městem. Z poslední územní komise ve Čtyřech Dvorech mám informace, že provozovatelé automaty rozváží i po garážích. Přitom na poplatcích vybíráme pořád méně. Měli bychom zavést vyhlášku ještě přísnější.“ myslí si Hajerová.

Baarovka je obklíčená hernami

Herny u škol se nelíbí hlavně rodičům dětí a učitelům. Kousek od hlavního vchodu ji má ZŠ Matice školské, obklíčená těmito provozy je škola v ulici J. Š. Baara. Stometrovému odstupu zdaleka nevyhovuje herna bar Domino v ulici Jana Opletala na sídlišti Šumava. Hned za rohem je Gymnázium olympijských nadějí.