Onufráková: herečka s raketou

Zuzana Onufráková odehrála desítky rolí i tenisových zápasů.

Osmadvacetiletá herečka ústeckého Činoherního studia Zuzana Onufráková vytvořila během tří sezon na prknech mateřské scény ústeckého Činoherního studia kolem dvaceti rolí. Další pohostinsky v pražských divadlech v Celetné a Ypsilonce. Přitom mohla umně odpalovat míčky na světových i domácích tenisových kurtech. V rodném Prešově začínala s tenisem už v sedmi letech.„Hrála jsem závodně až do dorostu. Mým vzorem byly Navrátilová a Grafová. V Humenném jsem si to rozdala s Danielou Hantuchovou, hráčkou současné světové špičky. Pak jsme se ale přestěhovali do Bratislavy a matka samoživitelka neměla peníze na úhradu nemalé sumy za můj přestup, hodina s trenérem stála tři stovky. A tak jsem s tenisem skončila, bylo mi to moc líto,“ vylíčila herečka svoji tenisovou životní kapitolu.
Nyní hraje v Ústí nad Labem v Činoherním studiu, ale pohyb miluje pořád. „V Ústí si občas zahraju i squash. S přítelem Jiřím bydlíme v domku u Děčína, nedávno tam postavili tenisové kurty a já mám trenérskou licenci C. Bude se mi možná hodit, kdyby byla moje herecká kariéra ohrožená,“ plánuje herečka.

Tajná recitátorka

Jako dítě také úspěšně recitovala. Matce dlouho tajila, že je členkou školního divadelního kroužku. Přitom vyhrávala soutěže v přednesu prózy a poezie. „Když jsem musela skončit s tenisem, zaměřila jsem se na divadlo. Dobrou školou byl pro mě bratislavský soubor Gong. Pak mě přijali na DAMU v Praze a můj ročník byl poslední, který dovedl do konce nezapomenutelný Boris Rösner. Vzpomínám, jak mi při nástupu do prvního ročníku uložil, že budu mluvit jen česky,“ vzpomíná Onufráková.

Velká šance

Po absolutoriu se jí nabízelo první angažmá v Ostravě. Pak přišel televizní seriál Redakce. Po něm práce na filmu Zoufalci o dnešních třicátnících, který se tento měsíc objevuje v kinech.
V ústeckém Činoherním studiu má v současné době několik krásných rolí, přestavuje různé typy a charaktery žen v současných i klasických hrách. „O takových rolích si spolužačka působící v Národním může nechat jen zdát. Hlavně aby Činoherák přežil ekonomickou krizi,“ podotýká Onufráková.