Opak Supermana: létá a vraždí

Plášť je jedním z nejdepresivnějších komiksových zážitků, které se v češtině objevily

Plášť je jedním z nejdepresivnějších komiksových zážitků, které se v češtině objevily Zdroj: Repro E15

Jedna z nejodpudivějších hlavních postav v dějinách komiksu se představuje v Plášti, který vydalo nakladatelství Comics Centrum. Dvoudílný komiks vychází ze stejnojmenné povídky uznávaného spisovatele Joea Hilla.

Uznávaný spisovatel a tvůrce komiksů Joe Hill již v roce 2005 napsal povídku Plášť. V ní si pohrával s motivem superhrdinského pláště, který dává svému majiteli schopnost létat. Nositelem však není žádný lidumil, ale spratek, z nějž se v dospělosti stává odpudivá kreatura mstící se všem.

Hillova námětu se chopili Jason Ciaramella (scénář) a kreslíři Zach Howard a Nelson Daniel a vytvořili dvojici komiksů, které příběh pláště a jeho nositele rozvíjejí do epických rozměrů. Oba komiksy spolu s původní povídkou vydalo v jedné skvělé edici nakladatelství Comics Centrum.

Komiksové album nabízí příběh v jeho chronologické podobě, a nikoli tak, jak původně vycházel. Jako první je zařazen komiks Plášť 1969. Čtenáře seznamuje s tajemnou nášivkou, již nosil americký voják ve Vietnamu. Zjišťuje, jak se tato nášivka promění v kouzelnou a voják díky ní může létat. Ani to mu však nepomůže, ve Vietnamu umírá a nášivka se dostává k jeho synu Erikovi.

Povídka je velmi dobrá a kresba žánrově dokonalá, přesto je pouhou předehrou před hlavním programem – komiksem Plášť. Hlavním problémem pak je fakt, že tento úvod k příběhu může diváka zmást. Naznačuje, že zlo, jemuž hlavní postava Pláště propadne, možná pochází právě z nášivky.

Původní povídka (a také samotný komiks Plášť) však vychází naopak z reálné psychologie, a nikoli z nadpřirozených fantazií. Erik vyrůstá s bratrem Nickym a s matkou. Kluci si sice hrají spolu, ale brzy se jejich cesty vzdalují. Nicky dospívá a chce vzít život do vlastních rukou, naopak Erik se poflakuje, je bez práce a vinu svaluje vždy na okolí. Poté co se s ním rozejde přítelkyně, vrací se do matčina sklepa a tady také objeví dávný kus hadru, díky němuž v dětství jednou vzlétl.

Erik je opovrženíhodný charakter od počátku, plášť s nášivkou v něm negativní vlastnosti pouze posiluje, ale nevytváří.Erik je opovrženíhodný charakter od počátku, plášť s nášivkou v něm negativní vlastnosti pouze posiluje, ale nevytváří. | Repro E15

Erik je opovrženíhodný charakter od počátku, plášť s nášivkou v něm negativní vlastnosti pouze posiluje, ale nevytváří. Jak stojí v komiksu i v povídce – když si dva kluci hrají, jeden musí bejt padouch. Přesto verva, s níž se Erik této role chopí, bere dech. Plášť tak je jedním z nejdepresivnějších komiksových zážitků, které se v češtině objevily (první příčka Jimmyho Corrigana ale zatím odolává). Ale také zážitků nejintenzivnějších, protože vymést z hlavy se jej nedaří dlouhé týdny. Velmi působivý komiksový počin.

Hill, Ciaramella, Howard, Daniel: Plášť
Nakladatelství: Comics Centrum, 2016
Překlad: Pavel Res, Zuzana Urbánková
Hodnocení: 90 %