Oprava památkově chráněného hradeckého gymnázia začne v červnu

Rekonstrukce památkově chráněné budovy Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové by měla začít na začátku června a trvat asi jeden rok, řekl mluvčí hejtmanství Imrich Diosegi. Opravu udělá hradecká firma Prima za 67,5 milionu korun bez DPH, což je o 40 procent méně, než kraj původně počítal.

„Budova po dobu své existence neprošla žádnou zásadní rekonstrukcí, což ji na jedné straně zanechalo architektonicky velmi čistou, ale celý areál již jeví četné známky opotřebení,“ uvedl hejtmanův náměstek Josef Táborský (ČSSD). Na opravu kraj získal evropskou dotaci z regionálního programu Severovýchod. Škola, která byla projektována v roce 1924 architektem Josefem Gočárem, projde kompletní opravou. Ve spolupráci s památkáři by měli stavbaři také odstranit některé pozdější necitlivě provedené stavební úpravy. Budova je spolu s Muzeem východních Čech a labskou elektrárnou Hučák nejvýznamnější stavbou počátku moderní architektury na území hradeckého kraje.

Výběr stavební firmy pro opravu gymnázia provázely problémy. Původně chtěl kraj loni na podzim vybrat firmu pomocí zúžení počtu soutěžících takzvanou losovačkou. Kvůli podezření ze zmanipulování losování ale kraj soutěž zrušil a vypsal nový tendr bez losování. V prvním tendru se o zakázku ucházelo 13 firem, ve druhém 11. Odhad ceny pro výběrové řízení byl na úrovni 110 milionů korun.