Oracle po 5 letech vypouští do světa novou databázi

Larry Ellison, šéf Oracle

Larry Ellison, šéf Oracle Zdroj: Jan Sedlak

Softwarový a hardwarový obr Oracle stále vládne databázovému trhu a vládnout by chtěl dál. Firma po zhruba 5 letech vydává novou majoritní verzi svého databázového systému nazvanou Oracle 12c. Písmeno „c“ znamená to, že se Oracle tentokrát zaměřil především na cloud. Produkt byl oznámen už před rokem a nyní už se dostává na světové trhy včetně České republiky.

Oracle 12c přichází na trh v době, kdy se tradiční prostředí databází hodně mění. „Opouští se od tradičních fixních serverů a úložných prostor a vše směřuje k flexibilnímu nasazení v cloudu a využití pamětí,“ píše ve své analýze společnost IDC. Sem nový produkt Oraclu zapadá.

Oracle už v Česku o nasazení nové databáze jedná s prvními možnými zákazníky a chystá migrace. „Bude to zajímavé zejména pro ty zákazníky, kteří chtějí sloučit více databází do jedné a provozovat méně serverů,“ říká pro E15.cz šéf českého Oraclu Josef Švenda.

Více databází na jednom místě

Oracle 12c totiž umožňuje chod více různých databázi zároveň. Na jedné vrstvě a stroji se dá provozovat databáze z různých aplikací a není tak nutné ukládat data z aplikací do zvláštních databází. Více databází lze spravovat z jednoho místa a jedním nástrojem s tím, že není nutné dělat změny v aplikacích. 12c zároveň funguje bez virtualizace a běží přímo nad hardwarem. Firmy tak mohou sjednotit své různé databáze do jedné a chybějící vrstva virtualizace zase zvýší výkon.

Toho lze využít i při provozování veřejných cloudů. Díky 12c je možné ukládat data více zákazníků do jedné databáze, ta jsou ale stále oddělena a zabezpečena. Oracle už údajně tuto možnost testuje s prvními českými zákazníky, kteří o ní uvažují zejména pro testovací prostředí a vývoj. Cloudová databáze pohání i veškeré cloudové služby Oraclu.

Oracle kromě toho oznámil, že novou databázi je možné provozovat i na Hyper-V od Microsoftu, zde bude ale nutné počítat s menším výkonem. Firma každopádně raději chce databázi prodávat s vlastními stroji běžící na čipech SPARC či Intel Xeon, což má přinést odladěné funkce a nejvyšší možný výkon.

Oracle má stále nejvyšší tržní podíl na databázovém trhu ve světě i v Česku, následují ho zejména Microsoft a IBM. Do hry ale před několika měsíci vstoupil také SAP a jeho HANA, která si klade za cíl především to, aby aplikace SAPu, které doposud firmy nasazovaly nad databází Oraclu, běžely na nové databázi německého softwarového výrobce. Oraclu tak přibyla výrazná konkurence.

Ellisonova firma má v Česku kolem 2 stovek partnerů a velká část z nich bude s novou databází pracovat. „Důležité teď bude i to, aby vývojáři začali své aplikace certifikovat pro 12c,“ konstatuje Švenda.