Oracle se pochlubilo vyššími finančními výsledky za třetí fiskální čtvrtletí

Takhle rychle jste ještě informace létat neviděli. Šéf Oraclu Larry Ellison při představování nových produktů.

Takhle rychle jste ještě informace létat neviděli. Šéf Oraclu Larry Ellison při představování nových produktů. Zdroj: Jan Sedlak

Společnost Oracle založená v roce 1977 zveřejnila čerstvé finanční výsledky za třetí fiskální čtvrtletí, které dopadly ještě lépe, než se původně očekávalo.

I když celkový příjem kvůli nižšímu kurzu dolarů poklesl o 3 %, v konstantní měně se jednalo o jednoprocentní růst. Celkový příjem se za zmíněné čtvrtletí dostal na devět miliard dolarů.

Pokud jde o přesnější segmentaci jednotlivých oblastí, nejvíce přinesl klasický prodej celého řešení – 7,1 miliardy dolarů (hardware a software). Celkový příjem z cloudu byl 735 milionů dolarů, což je o 40 % více než minulý rok.

Oracle v cloudu velmi rychle stoupá, má ale co dohánět, protože konkurence je poměrně velká – Amazon, Microsoft, Google a další. V rámci SaaS/PaaS dosáhl Oracle na příjem 583 milionů dolarů (růst 57 %), samotné IaaS přineslo pouze 152 milionů dolarů.

Jeden ze současných šéfů Oraclu – Safra Catz se vyjádřil, že společnost je v oblasti cloudu stále poměrně nováčkem a daří se tak velmi rychle stoupat a dohánět konkurenci. Už nyní dosahuje Oracle na marži 51 % oproti 43 % v minulém roce, přičemž v dlouhodobém plánu se počítá s dosažením 80% marže.

Oraclu se podařilo za třetí fiskální čtvrtletí získat 942 nových zákazníků pro cloudová řešení (SaaS) a celkem už se může pochlubit přibližně 11 000 zákazníky v tomto segmentu. Oracle vidí jako velkého konkurenta také Salesforce.com nebo Workday a plánuje, že se mu díky cloudovým řešením podaří získat více než 1,5 miliardy dolarů za celý fiskální rok. Zatím to vypadá, že dosáhne téměř ke dvěma miliardám dolarů.

Díky lepším výsledkům se Oracle těší i zvýšené ceně akcií, která už překonala hranici 40 dolarů a tržní hodnota se tak pohybuje kolem 169 miliard dolarů. Podrobné finanční informace přímo od Oracle naleznete v oficiální zprávě (PDF).