Oracle se stal druhou největší softwarovou firmou. Stvrdil to další akvizicí

Šéf Oraclu Larry Ellison na konferenci OpenWorld 2013 v San Francisku.

Šéf Oraclu Larry Ellison na konferenci OpenWorld 2013 v San Francisku. Zdroj: Jan Sedlak

Oraclu se po letech podařilo předehnat svého rivala IBM a stal se druhou největší softwarovou společností na světě. Microsoft sice stále s velikým náskokem vede, Oracle nicméně za poslední 4 kvartály ze softwaru vygeneroval tržby 27,8 miliardy dolarů, zatímco IBM o něco menších 25,7 miliardy. Ellisonova korporace v aplikacích roste i díky neustálým akvizicím. Jednu společnost přidala i v těchto dnech.

Oracle v posledním více než roce velice aktivně nakupoval zejména mladé cloudové firmy, díky kterým si nejenom rozšířil technologické zázemí, ale především vybudoval nabídku softwaru jako služby za předplatné (SaaS) a získal nové zákazníky a zdroj příjmů.

Z této oblasti je i poslední nákup. Oracle za nespecifikovanou částku získal od roku 2007 fungující startup Compendium, jehož produkty hodlá postupně integrovat právě do svého SaaS cloudu. Compendium vytváří webové nástroje, pomocí kterých mohou společnosti spravovat například firemní blogy (jde o nástroj podobný WordPressu), ale také některé další marketingové a propagační aktivity.

Konkurenční nakupování

Pořízení Compendium je zároveň další ukázka konkurenčního cloudového boje Larryho Ellisona s Marcem Benioffem a jeho Salesforce.com. Compendium založil Chris Baggott, který dříve spoluzaložil také firmu ExactTarget. Tu v červnu získal právě Salesforce.com. Oraclem koupená Eloqua ostatně dříve byla velikým partnerem Salesforce.com a Ellison tak získal přístup k zákazníkům svého konkurenta.

Compendium podle všeho doposud hodně živořilo. Získalo sice investice ve výši 2,8 milionu dolarů, zároveň ale bylo zatíženo půjčkou ve výši jednoho milionu. Odkupní částku sice ani jedna ze stran nekomentuje, evidentně ale nebude nijak vysoká.

Oracle v současné době hodně tlačí své cloudové aplikace a velice aktivní je i v Evropě včetně České republiky. Tuzemský trh dokonce .