Orco a Unibail-Rodamco postaví v Praze-Bubnech obchodní centrum

Developerská společnost Orco prodala část svých pozemků v Praze-Bubnech firmě, kterou společně vytvořila s dalším developerem Unibail-Rodamco. Obě společnosti chtějí na těchto pozemcích spolu postavit obchodní centrum. Oznámilo to Orco, hodnotu transakce neuvedlo.

Unibail-Rodamco bude mít ve společném projektu minimálně 60procentní podíl. Dotčený pozemek má rozlohu 3,7 hektaru. Uzavření celé transakce firmy očekávají na začátku roku 2012. Samotné obchodní centrum má otevřít brány v roce 2017. Orco původně o společné výstavbě obchodního centra jednalo s německou společností ECE, firmy se ale nakonec nedohodly. Výstavba na místě bývalého nádraží a přilehlých pozemcích v Bubnech patří mezi hlavní projekty Orka. Firma tam plánuje rozsáhlou výstavbu bytů, kanceláří, obchodů nebo také budov pro školy. „V současné době jednáme s českými a americkými univerzitami o výstavbě vysokoškolského areálu,“ řekla mluvčí Orka Petra Zdeňková. Developer chce do lokality přilákat také například státní správu. Celkově Orco v Bubnech kontroluje přibližně 25 hektarů pozemků.

Unibail-Rodamco je provozovatelem, investorem a stavitelem komerčních nemovitostí. V Praze provozuje nákupní centra na Černém Mostě a Chodově, je i většinovým majitelem nákupního centra na Pankráci. Společnost působí ve 12 zemích po celé Evropě. Hodnota jejího portfolia činila na konci loňského roku 24,5 miliardy eur, tedy asi 593 miliard korun. Orco se v posledních letech potýkalo s vysokým zadlužením. Kvůli dluhům se nacházelo přes rok v režimu soudní ochrany před věřiteli. Loni v květnu ale obchodní soud v Paříži schválil firmě obchodní plán, který zahrnuje splacení dluhu společnosti do roku 2020.