Ornitoptéra: slepá ulička v letectví, ale působivá RC hračka

(VIDEO) Létající model Seana Kinkadea připomíná první pokusy aviatiků z hloubi předminulého století. Kinkadeův arteficiální jestřáb jde ale s dobou a je vybaven RC technologií, kterou běžně používají letečtí modeláři, včetně stejnosměrného elektromotoru pohánějícího náhon křídel. Letadélko zblízka vyvolává dojem poněkud strašidelného kybernetického organismu, ale když se vzdálí a vznese nad louku, jeho let poměrně věrně napodobuje skutečného ptáka.

Tvůrcem klasické koncepce ornitoptér, která vznikla v roce 1874, je Alphons Pénaud. Křídlo je rozděleno na dvě poloviny a je připevněno ke statickému nosníku. Křídla se pohybují naráz nahoru a dolů, čímž vytvářejí vztlak a dopředný tah. V Čechách podnikal pokusy s ornitoptérou pardubický průkopník novinek Artur Kraus koncem 19. století. Neměl s nimi však úspěch. Pro zajímavost – ornitoptéra v projektu Ornithopter firmy Havilland of Canada z devadesátých let 20. století, dosáhla na letišti v Downsview v Kanadě pouhým máváním křídel rychlost 80 milometrů za hodinu.

Kinkadeovi ptáci podnikají lety v délce pěti, šesti minut. Pohon mávajících křídel je poměrně náročný na odběr elektrické energie z baterie.