Oslavy folkloru vyvrcholí muzikálem

Přerovský folklorní festival láká na původní muzikál o králi Ječmínkovi.

Krojovanými postavami, lidovou muzikou i tanci ožije v pátek 18. a v sobotu 19. června historické centrum Přerova. Folklorní soubor Haná Přerov chystá čtvrtý ročník festivalu v Zámku a podzámčí. Hlavním tahákem bude muzikál o králi Ječmínkovi.

„Muzikál Ječmínek – příběh o naději, je inspirován hanáckou pověstí, která je také tématem celého letošního festivalu,“ vysvětluje ředitel akce Lubor Maloň. Autorem muzikálu je člen souboru Haná Přerov Tomáš Barbořík, o hudební složku se stará kapela Pohoda5. Jako herci se na pódiu objeví také členové místních skupin Spocená uklízečka nebo Primáši.

„Bude to takové spojení rockové hudby a prvků folkloru,“ zve Maloň. Diváky by mohlo přilákat i to, že se představení odehraje večer pod širým nebem na hradbách u řeky Bečvy. To je ale až vrchol festivalu, který pořadatelé chystají na sobotní devátou hodinu. Už v pátek od šesti večer mohou lidé vyrazit na zámecké nádvoří, kde se u cimbálu představí soubory Rusavjan Rusava a domácí Haná Přerov. Další hanácké soubory předvedou v sobotu od dvou odpoledne na Horním náměstí například sklizeň zemědělských plodin. O čtvrt na čtyři se na stejném místě utkají žíznivci v pití piva, soutěž doprovodí pijáckými písněmi soubor Klas Kraslice.

V zámku a podzámčí se nezapomíná ani na děti. „Kdybych měla doporučit divákům některý z programů, pak by to určitě bylo sobotní dopolední pásmo dětských zahraničních souborů,“ láká jedna z organizátorek festivalu Magda Barboříková.
Kolem poledne bude Horní náměstí hostit finále čtvrtého ročníku dětské pěvecké soutěže O zámecký klíč.