Osm vražd v Ostravě, jedna neobjasněna

Kdo vraždil v Ostravě před Vánoci? Policie neví.Zatím.

Dva dny před loňským Štědrým dnem dostali ostravští policisté hlášení, že v jednom z ostravských bytů leží mrtvý devětapadesátiletý muž. Objeven byl díky sousedům, kteří si začali stěžovat na nesnesitelný zápach. „Ten se linul právě z bytu muže. Hasiči dveře bytu otevřeli a mrtvého muže nalezli,“ popisuje mluvčí krajské policie Soňa Štětínská. Soudní lékaři, zavolaní na místo, jednoznačně konstatovali, že muž nezemřel přirozenou smrtí. Kdo muže v ostravském bytě zavraždil, dodnes zůstává záhadou. Policisté alespoň vědí jak. „Pachatel s největší pravděpodobností několikrát a velmi silně udeřil hlavou muže o hranu nábytku. Napadený utrpěl rozsáhlé tříštivé zlomeniny lebky. Na následky zranění zemřel,“ konstatuje Štětínská.

Vrah za týden

Obdobným způsobem se ve městě loni odehrálo celkem osm vražd, sedm z nich už policisté objasnili. Například tu, která se odehrála šestého října v Ostravě Zábřehu. Po týdnu tam našel v bytě zavražděného třiadvacetiletého mladíka jeho otec. Policii k dopadení vraha stačil týden. Našla dvacetiletého známého zavražděného. Ten svého kamaráda praštil do hlavy tak, že byl na místě mrtev. Motiv prý byl loupežný. Z bytu zavražděného si vrah odnesl některé věci, které rozhodně neměly velkou cenu. Dnes mladík čeká ve vazbě na soud.

Stabilně přes dvacet

V celém Severomoravském kraji /krajská policie až do začátku letošního roku stále pracovala v hranicích někdejšího Severomoravského kraje/ bylo loni spácháno dvaadvacet vražd, což je vcelku průměrné číslo. Od začátku nového tisíciletí se na Ostravsku vraždí podstatně méně, než v devadesátých letech. Počty případů klesly v průměru o polovinu. Nejvíce se v kraji vraždilo v roce 1992 /42 případů/, nejméně naopak v roce 2003 /11 případů/. V celém kraji včetně Ostravy zůstaly letos neobjasněny tři vraždy. „Takové číslo rozhodně nelze považovat za neúspěch,“ míní Štětínská. Kromě ostravského záhadného vraha kriminalisté neúspěšně pátrají také po pachateli vraždy maminky dvou dětí z Českého Těšína. Neznámý pachatel tehdy sedmadvacetiletou paní usmrtil kuchyňským nožem v jejím bytě v loni v září.„Kriminalisté již kontaktovali a prověřili stovky osob, ale to zatím nevedlo k zadržení pachatele,“ konstatuje Štětínská.
U třetího případu neznají policisté ani vraha, ani jeho oběť. Mrtvolu muže našel v červenci houbař v lesích na Bruntálsku. Jasné jenom to, že zavražděný muž měl mezi třiceti a čtyřiceti lety.