OSN oslavila mezinárodní den dívek a upozorňuje na rostoucí digitální propast

Zdroj: www.czechitas.cz

Na světě žije bezmála miliarda mladých žen a dívek. Každá z nich má své sny a představy o budoucnosti, na rozdíl od mužů však na této cestě však čelí více překážkám. K těm dlouhodobě patří nedostatečný přístup ke vzdělání i oborové stereotypy.

S rychlým nástupem digitalizace umocněným vlivem pandemie Covid-19 navíc povážlivě roste propast mezi pohlavími v oblasti digitálních dovedností. OSN proto 11. října při příležitosti mezinárodního dne dívek upozornila na potřebu řešit tyto výzvy jako globální společnost a najít způsoby, jak dívkám pomoci rozvíjet jedinečný talent právě i v segmentu technologií. Podle dat OSN narostl globální genderový rozdíl uživatelů internetu z 11 % v roce 2013 na 17 % v roce 2019. V nejméně rozvinutých zemích světa dosahuje dokonce alarmujících 43 %.

Malé zastoupení žen v ICT

Genderové rozdíly jsou patrné ve vzdělávacích institucích i na trhu práce. Ačkoliv podle statistik Eurostat převažují v přihláškách na vysokou školu ženské zájemkyně o studium, technické obory známé pod zkratkou STEM jsou ženami zastoupeny pouze z jedné třetiny. Data OSN navíc dokládají, že ve více než dvou třetinách světa je podíl žen s dokončeným vzděláním v technických oborech pouze 15 %. Tuto životní cestu přitom z velké části ovlivňuje podpora, které se dívkám dostává v průběhu formativních let. Pomoc proto nabízí technologičtí giganti.

„Podpora vzdělávání a rozvoj talentů je jedním z hlavních pilířů našich dobročinných aktivit v České republice. Věříme, že darovat vzdělání je tím nejlepším příspěvkem pro budoucnost Česka,“ říká Dina Mašínová, CSR manažerka české pobočky společnosti Huawei o spolupráci s neziskovou organizací Czechitas, která již sedmým rokem pomáhá zpřístupnit výuku digitálních dovedností hlavně ženám a mladým lidem. V létě Huawei podpořila vzdělávací kempy Czechitas pro dívky se zájmem o IT a minulý týden odstartoval výukový program IT pro středoškoláky.

Vzdělání pro studentky i profesionálky

O vyšší zapojení žen do oboru ICT usiluje Huawei dlouhodobě, vzdělávací aktivity společnosti tak pokrývají téměř každou věkovou skupinu. Na dívky apeluje vysokoškolský program Seeds for the Future nabízející školení od nejlepších expertů Huawei a na budování více inkluzivního prostředí se zaměřuje i Women Developers Program, jehož cílem je poskytnout ženské části populace větší prostor k dalšímu odbornému vzdělání a podporu k navrhování řešení, která pomohou utvářet technologicky vyspělejší svět.

„Věříme, že v digitálním věku musí být ženám poskytován dostatek příležitostí pro zapojení se do technologických oborů a zároveň umožněn otevřený přístup k oborovému vzdělání. Ženy mají ohromný talent a potenciál vést technologické inovace a naše programy jim mohou pomoci tento talent rozvíjet a objevit příležitosti, ve kterých budou moci naplno využít svého potenciálu,“ dodává Pavel Košek, ředitel korporátní komunikace společnosti Huawei.