Osobnosti roku - Rudolf Chlad

Krušné hory jsou jeho život. Dlouholetý náčelník horské služby Rudolf Chlad jej zasvětil pomoci lidem.

Na Božím Daru žije Rudolf Chlad bezmála čtyřicet let. Rodák z Plzně se sem přistěhoval z Karlových Varů, kde vyrůstal, v roce 1971. „Oženil jsem se a ten samý večer jsme s manželkou vzali ruksaky na záda a přestěhovali se na Božák do jedné místnosti v bývalých jatkách,“ vzpomíná.
Jeho život na horách je neodmyslitelně spjatý s prací v horské službě. K ní se dostal z projekční kanceláře v Karlových Varech. Z okna měl výhled na Klínovec a hory ho přitahovaly. Navíc práce v projekci jej neuspokojovala, proto kývl na nabídku kamaráda, aby šel k horské službě jako dobrovolník. Lyžovat uměl už odmalička, kdy s ním rodiče, vášniví lyžaři, jezdili do Perninku.
„Na Božáku jsem nejdřív rok dělal u výstavby vleků. To už jsem byl dobrovolný člen horské služby a žádal jsem o přijetí. Nastálo mě pak vzali v roce 1974. Tehdy byl u horské služby pro celou velkou oblast zaměstnaný jediný člověk, Ludvík Marek. Na hory ale začalo jezdit víc lidí, takže bylo jasné, že bude potřeba službu rozšířit,“ vybavuje si Chlad.
Náčelníka horské služby pro Krušné hory dělal od roku 1988. O dva roky později začal šéfovat horské službě ve federální republice, po rozpadu republiky dělal šest let náčelníka Horské služby ČR. Letos v lednu šel do důchodu.
„Pro horskou službu udělal hodně dobrého a dostal ji na úroveň, na které je. A co je hodně dobré - dokázal ji mediálně velice zviditelnit. V tom byl nejlepší ze všech náčelníků, které znám. A spoustě lidem pomohl,“ říká nový náčelník horské služby Miloslav Güttner.

Bod zlomu

Zásadní pro rozhodnutí pomáhat jako člen horské služby lidem byla příhoda, kterou Chlad zažil se svým kamarádem. „Jezdívali jsme jak blázni Karáska, Mosera, když tam nebyli lidi. Bohužel kamarád při jedné jízdě vylétl do lesa a zlomil si obratel. Nemohl jsem ho najít, byl v lese a nemohl se hýbat. Nakonec jsem ho našel a Ludva Marek, můj pozdější zaměstnavatel, přijel s kanadskými saněmi. Pomáhal jsem mu kamaráda naložit a pocit, že jsem mohl pomoct, mě zlomil. Říkal jsem si: To by bylo pěkné zaměstnání, takhle pomáhat. Protože co kdyby tam ten Marek nebyl? Co by bylo dál? Ten člověk mohl skončit na vozíku,“ vypráví náčelník.
Dodnes patří mezi jeho radosti lyžování. Sjezdové trochu ustupuje běžkám. A závodní motosoutěže. Chlad se ke svému někdejšímu koníčku vrátil. Na kontě má z dřívějška několik republikových mistrovských titulů. Na Barum Rallye, což bylo mistrovství Evropy, skončil třetí. Se závoděním přestal v roce 1986.
„Teď máme třetí rok malého Citroëna C2, mírně upraveného, a s manželkou jezdíme amatérské rallye. Byli jsme už dvakrát třetí v republice.“
Krušné hory má rád celé. Kdysi dával přednost západní části, příroda ve východní části byla v minulém režimu naprosto zdecimovaná. Dopálí ho, když dnes slyší, že Krušné hory jsou zdevastované.
„Troufám si říct, že hřeben Krušných hor je dnes lepší než Krkonoše nebo Jizerské hory, nemluvě o částech Šumavy. Je to nádherný porost lesa se spoustou cyklotras,“ hájí hory.
Vadí mu, že dnes se na horách lidé chovají jinak než kdysi. „Dneska jsou dost arogantní, v jejich chování není nic kamarádského a přátelského. Lidi jsou sobečtí, koukají jen na sebe. Možná je to také tím, že lidí jezdí na hory daleko víc. Ale nezištná pomoc jeden druhému, která bývala normální, už se dnes tak nevidí. Ale to není jenom na horách.“
Radost má Chlad z toho, že na Božím Daru žijí jeho obě děti, vnučky a sestra. Nejvíce si však váží toho, že s ním vydržela jeho žena.
„Služby o víkendech, často noční telefony, to zasahovalo do soukromí poměrně výrazně. Člověk byl v podstatě pořád na drátě, měl nepřetržitě zapnutou vysílačku i telefon. Kolikrát jsme třeba museli odejít z kina a odjet nahoru, protože tam byl problém. A žena to všechno vydržela a navíc si se mnou ještě sedla do auta,“ říká dnes už čestný člen horské služby.

Rudolf Chlad:

* 1947 v Plzni

* od mala žil v Karlových Varech

* 1971 - odstěhoval se na Boží Dar, začal v horské službě jako dobrovolník

* 1974 - profesionální záchranář

* 1988 - náčelník Horské služby pro oblast Krušných hor (do ledna 2010)

* 1990-92 - náčelník Horské služby Československé federativní republiky

* 1993-99 - náčelník Horské služby České republiky