Ostravská plavkyně Barbora Závadová drží český rekord

Barbora Závadová překonala po dvanácti letech český rekord v polohovém závodě.

Je jí teprve sedmnáct let, ale už teď je jednou z nejlepších českých plavkyň současnosti. Na loňském světovém šampionátu Barbora Závadová z klubu KPS Ostrava vytvořila i český rekord v polohovém závodě na 4OO metrů, kde překonala dosavadní rekordmanku Hanu Černou o více než dvě vteřiny. Na konci loňského roku na mistrovství Evropy pak rekord znovu vylepšila.

Kdo vás k plavání přivedl? Maminka, která také závodně plavala. Od třetí třídy jsem začala chodit tady na porubský bazén do přípravky a o rok později jsem už chodila do plavecké třídy. Teď trénuji dvakrát denně.

To je docela náročné. Máte vůbec chuť v létě si zajít jen tak k vodě? Vůbec ne. Plavání mám za celý rok dost. Sezona začíná v září a někdy končí až v srpnu.

Říkáte, že trénujete dvakrát denně. Jak to máte se školou? Studuji na sportovním gymnáziu a učitelé mi vycházejí vstříc. Dostala jsem individuální plán. Termíny zkoušek si můžu domluvit na kdy chci. Musím přiznat, že teď dávám přednost hlavně sportu. Na školu si ale také najdu čas.

Z čeho se skládá váš trénink? Je to samozřejmě bazén a několikrát týdně mám i suchou přípravu. Posilovnu nebo posilování vlastním tělem.

Na světovém šampionátu v Římě 2009 jste vytvořila český rekord. Odjížděla jste do Itálie s tím, že se o tento úspěch chcete pokusit? S určitou malou nadějí jsem tam jela. Doufala jsem, že na to mám. Ale hlavně jsem chtěla zaplavat svůj osobní rekord. Nakonec se podařilo obojí. Osobák i český rekord.

Překonala jste dvanáct let starý rekord Hany Černé. Potkaly jste se někdy? Loni na podzim jsem se s ní sešla na Velké ceně Brna. Zrovna měřila moji trať jako rozhodčí. Po závodě mi podala ruku a já si toho moc vážím, že taková plavecká osobnost mi poblahopřála osobně.

Co vaše maminka, když viděla, jaký úspěch se vám povedl v Římě? Plakala u televize dojetím.

Je to zatím váš největší úspěch, kterého si vážíte? Možná si víc vážím juniorského mistrovství Evropy v Istanbulu. Tam jsem se dostala do finále a vytvořila nový rekord v polohovce.

Sezonu jste pak zakončila jako vítězka Českého poháru. Takže asi vydařená sezona? Mám radost, že jsem vyhrála, ale ten pohár bych nepřeceňovala. Zúčastnila jsem se všech domácích závodů, protože jsem ještě nebyla v seniorské reprezentaci. Moje největší soupeřky v té době byly s nároďákem na soustředění a všechny závody neabsolvovaly. Konkurence nebyla tak velká.

Zkoušíte těsně před závody plavat v tréninku naplno, aby jste věděla, jak na tom jste? Ne, neplavu naplno. U našeho sportu je to jinak. V průběhu tréninkových jednotek se snažím uplavat co nejvíce kilometrů a čím víc se blíží závody, tím víc ubírám kilometry. A plavu jen tak na pocit, aby si tělo pomalu odpočalo. Do toho přidávám krátké úseky, které plavu v rychlém tempu.

Kdy konkrétně se začínáte chystat na závody? Je to individuální. Já nejsem sprintér, takže nepotřebuji hodně odpočívat. Většinou dva týdny před akcí ubírám kilometry a regeneruji tělo.

Jaký program máte v nejbližší době? Za dva týdny odjíždíme na soustředění na Kanárské ostrovy. V polovině března pak je mistrovství republiky seniorů.

Předpokládám, že tam budete chtít zaútočit na titul? Jedna věc je chtít a druhá vykonat to. Ale pojedu na republiku s tím, že chci vyhrát svoji trať 400 metrů polohovku a pokusit se uspět i na poloviční trati. Ztížit mi to ale bude chtít moje největší konkurentka Simona Baumrtová z Chomutova.

Máte cíl do budoucna? Chtěla bych se kvalifikovat na olympiádu do Londýna 2012. Budu muset zaplavat určitý limit. Docela se toho bojím, abych to zvládla.