Ostravské byty za deset milionů a více? Vyprodáno

Byty za deset či jedenáct milionů korun v Ostravě? Nesehnatelné. Jsou totiž prodané nebo alespoň zamluvené.

Přesně 11 047 159 korun potřeboval kupec nejdražšího bytu v Ostravě. Byt je součástí komplexu Améba, který vyrostl v těsném sousedství ostravské Nové radnice. Noví nájemníci se brzy budou moci stěhovat. Zatím nejdražší ostravský byt měří 145 metrů čtverečních, je k němu více než stometrová terasa, parkování i sklep. V rezidenci byly na prodej další dva obdobné byty, jejichž cena přesáhla desetimilionovou hranici. Ani ty už nejsou k volné. „Největší byty jsou prodané nebo zadané,“ říká o tom nejdražším, co v oblasti bytů Ostrava nabízí, manažerka Iveta Skuherská ze společnosti Sey Development. Sadová nebo Karlín?
Mimochodem, v ceně mezi deseti až jedenácti miliony korun lze například v Praze koupit pětipokojový luxusní byt v Karlíně i s vlastní zimní zahradou. „Jde o výjimečnou lokalitu i výjimečnou architekturu,“ obhajuje výši cen v ostravské Amébě na Sadové ulici Skuherská. A dodává, že i když prodej bytů se pozastavil v celé republice, jsou prodejci nejdražších ostravských bytů se zájmem klientů spokojeni. „Plánujeme v Ostravě další obdobný projekt,“ říká zatím bez dalších podrobností Skuherská.V komplexu Améba je celkem čtyřicet bytů. A Ani ten nejlacinější z nich rozhodně není pro každého. Nejmenší dvaapadesátimetrové 1plus kk vyjde na bezmála tři a půl milionu korun.
Nejvyšší na Slezské
„V Ostravě určitě je bohatá klientela,“ míní Jan Dohnal z ostravské poradenské a realitní firmy Carroll & Dohnal. Nijak se tedy nediví tomu, že na Ostravu tak závratně drahé byty své kupce možná až nečekaně snadno našly. „Ani v době největšího boomu v oblasti rezidenční výstavby se takovýchto bytů na Ostravsku mnoho nestavělo. Proto si tyto bytové jednotky drží známku výjimečnosti,“ říká o luxusních ostravských bytech Michal Teper, expert ze společnosti Sting Developer.
I přes jisté zpomalení trhu a také pokles cen rostou prakticky v celé Ostravě desítky nových bytů za několikamilionové částky. Před pár týdny se začal stavět bytový dům Vítězná nedaleko Komenského sadů, nedražší byt v něm stojí pět a půl milionu, řada o něco levnějších bytů je už rezervovaných.
Doslova stavební boom pokud jde o byty zažívá rozlohou největší ostravský obvod Slezská Ostrava. Jen na Hladnovském kopci mají vyrůst téměř tři stovky bytů, v nedalekých Heřmanicích vznikly celé nové ulice v nových bytových zástavbách., Ulice místní radní nechali pojmenovat po zdejších známých rodácích, jakým byl například historik Bořivoj Čelovský. „Rozhodně se bráníme výstavbě domů, které připomínají sídlištní bloky,“ popisuje strategii slezskoostravské radnice místostarostka Hana Heráková. Výjimečné je Atrium Slezská na stadionem Bazaly. Tvoří jej sto dvacet osm bytů ve čtyřech budovách. Kolaudovalo se před rokem. „Skoro všechny jsou prodané, dvacet sedm bytů je volných,“ hlásí Vladimír Kadlečík ze společnosti Trimex Reality, která je výhradním prodejcem těchto bytů.
Mezi dosud volnými byty je i v současné době nejdražší byt k prodeji v Ostravě. Má sto čtyřicet metrů čtverečních a z jeho rozlehlé terasy je jedinečný výhled na celé město i nedaleké Beskydy.
„Je to jeden ze dvou atypických a výjimečných bytů v tomto komplexu. A to už jenom tím, že je nejvýše položeným bytem ve městě,“ vysvětluje Kadlečík. Za tuto výjimečnost zaplatí jeho budoucí majitel osm a půl miliónů korun. V ceně bytu je samostatná garáž, vybavení už se nechává na nárocích a vkusu nového majitele. Za příplatek. Ceny ostatních bytů v Atriu Slezská se pohybují od dvou a půl do čtyř a půl miliónů korun.

Zájem o luxusní byty nad pět miliónů korun podle Kadlečíka klesl,i když zájemci v Ostravě stále jsou. „Shánějí kvalitní bydlení a zároveň nechtějí daleko od centra,“ popisuje Kadlečík kupce. Většina zájemců o luxusní byty jsou podle odborníků na reality majitelé firem a manažeři, kteří jsou schopni splácet úvěr ve výši padesát i více tisíc měsíčně. „Jen zcela výjimečně se stane, že někdo třeba zdědí větší sumu peněz a jednorázově ji utratí za luxusní bydlení,“ upřesňuje Kadlečík.
Jen nedaleko od Atria Slezská se staví Vyhlídka Hladnovská. V dalším z bytových domů vyjde čtyřicetimetrové 1plus kk zde na více než na dva milony a tři sta tisíc korun. „Lokalita odpovídá vysokým standardům bydlení,“ láká kupce společnost VW development.
Máš-li peníze, kupuj
Ceny běžných bytů v Ostravě se nyní již několik měsíců nehýbou. Ještě začátkem letošního roku klesaly o dvacet někdy i o třicet procent. „Cena dvoupokojového panelového bytu za jeden milion dvě stě tisíc klesla na devět set tisíc korun,“ vysvětluje expert Jan Dohnal.
Je přesvědčen, a rozhodně není sám v této branži, že „dno krize v Ostravě už nastalo.“ Jinými slovy – níže už ceny nepůjdou. Proto prý je nyní ve městě i relativně malý počet bytů ke koupi. Ti, kteří nemusí, neprodávají a vyčkávají, že ceny půjdou opět nahoru. Na otázku, zda je koupě bytu v Ostravě nyní dobrou investicí, odpovídá Dohnal bez sebemenšího zaváhání: „Určitě. Kdo má peníze, ať kupuje.“