Otužilecký Memoriál Alfréda Nikodéma měl letos rekordní účast

Rekordní Memoriál Alfréda Nikodéma 2011

Rekordní Memoriál Alfréda Nikodéma 2011 Zdroj: ctk

Rekordních 223 plavců, z toho 63 žen, se dnes účastnilo již 65. ročníku otužileckého Memoriálu Alfreda Nikodéma, který se už tradičně koná na Vltavě u Národního divadla. Plave se od roku 1923. Dosavadní rekord byl z roku 1976, kdy si přišlo na Štěpána do Vltavy zaplavat 214 plavců.

Na nejdelší 750 metrů dlouhé trati, která se plave na počest prvního českého pokořitele kanálu La Manche Františka Venclovského, byla nejrychlejší devatenáctiletá plavkyně Eliška Novotná, v patách ji následoval nejrychlejší muž Petr Tomášek. Celkem na této trati startovalo 62 plavců. Kromě toho se plave na kratších tratích 100 a 300 metrů. Start a cíl jsou na severním cípu Slovanského ostrova.

Vzduch měl teplotu šest stupňů a voda 5,6 stupně Celsia, což bylo více než pořadatelé očekávali. Právě tato nadprůměrná teplota vody i vzduchu přilákala na Slovanský ostrov rekordní počet lidí, říkali někteří účastníci.

Podle Tomáše Prokopa, šéfa soutěže a I. plaveckého klubu otužilců Praha, který se letos při přípravě memoriálu spojil s městskou částí Praha 1, bylo přihlášených přes 250 plavců nejen z Čech, ale i ze Slovenska a Polska. „Nikdy ale všichni nepřijedou,“ dodal. Prokop přičítá letošní rekordní účast stoupajícímu zájmu o tento sport.

Letošního ročníku se zúčastnilo 223 plavcůLetošního ročníku se zúčastnilo 223 plavců | ctk Letošního ročníku se zúčastnilo 223 plavců

Plavci při nástupu vzdali poctu jednomu z nejstarších pravidelných účastníků memoriálu, zesnulému nestorovi otužileckého plavání Ladislavu Nickovi (1913-2011). Letos nejstarší z účastníků a účastnic byla podle Prokopa jednaosmdesátiletá Božena Černá. Dvěma nejmladším otužilcům bylo deset.

Nástup plavcům i přihlížejícím Pražanům z nábřeží u Národního divadla a z mostu Legií zpestřil houslový virtuos Alexander Shonert, který zahrál část symfonické básně Vltava od Bedřicha Smetany. Shonert se účastnil memoriálu letos poprvé. Přihlásil se k plavbě na 300metrové trati.

Tradičně se memoriálu účastní také borci, kteří zdolali kanál La Manche. Těm letošním pořadatelé předali pamětní poháry. Letos si ve Vltavě zaplavali přemožitelé kanálu operní pěvec Richard Haan, Dana Zbořilová, Petr Mihola, Lenka Štěrbová, dvě členky letošní štafety na kanále a letošní sólová plavkyně přes kanál Abhejali Bernardová.

Memoriál Alfreda Nikodéma je nejstarší a nejznámější otužileckou soutěží v Česku. Jmenuje se po pražském zlatníkovi a průkopníkovi otužileckého plavání. Největší zimu otužilci zažili v roce 1946, kdy byl pětadvacetistupňový mráz a pořadatelům nepomohly ani sekyry, kterými prosekávali led. Voda okamžitě zamrzala a plavat se nedalo.