Ovce na vodítku a náladové lamy

Na ranči Pohoda se život točí kolem zvířat. Žijí tu koně, psi, ovce, kozy a návštěvníky vítá i trojice lam.

Vždy si přála mít dům s pozemkem, kam by se vešel aspoň jeden kůň. Dnes má Eva Nohelová ve stájích koní čtrnáct a z koníčku se stala živnost. Na její ranč Pohoda jezdí lidé ze širokého okolí na projížďky a také proto, aby si prohlédli i další zvířata.
„Ani by mě nenapadlo, že to jednou skončí takhle. Mým snem bylo opravdu mít jen jednoho koně. Pak mi kdosi řekl, že jednomu by bylo smutno, že to chce dva. No a tak jich postupně přibývalo až do těch čtrnácti,“ směje se Nohelová.
V Pohodě ale nežijí jen koně. Společnost jim dělají třeba lamy. Jája, Pája a Fred, jak se jmenují, přišli na ranč z ostravské zoo. „Dnes už bych si lamy ze zoo nepořídila. A to z jednoho prostého důvodu. Nebyly zvyklé na lidi. Dlouho trvalo, než si na nás zvykly a dodnes jsou docela náladové,“ vysvětluje Nohelová. A případné chovatele lam upozorňuje i na další nebezpečí. „Nejenže spásají trávu, ale nepohrdnou ani stromy,“ uvádí Nohelová.

Barča. Ovce, která se pase na vodítku

Spolu s Jájou, Pájou a Fredem sdílí výběh i ovce Bára a Sára. „Nestydím se přiznat, že mojí oblíbenou ovečkou je Barča. Dostali jsme ji už asi jako pětiletou. Dnes je jí asi patnáct. Ničeho se nebojí a může se utlouct po ovsu. Ráda kontroluje obsah kapes každého příchozího. Chodí na vodítku a nechává se pást,“ popisuje svou oblíbenkyni Nohelová.
Od ovcí už nebylo daleko ani ke kozám. Ty také pobíhají v ohradě s lamami a ovcemi. „Kdosi k nám přišel s otázkou, jestli bychom nechtěli dvě kozy a kozla, že se nám tu prý v tom počtu ostatních zvířat ztratí. Nakonec jsem se cenou nechala zlákat a druhý den pán kozy dovezl. Když jsem ucítila až dolů na louku zápach dovezeného kozla, jen jsem si přála, aby zápach brzy přešel, lépe řečeno zmizel. Zápach však spíše sílil a druhý den ráno, když jsem vyšla z domu na zápraží a nedalo se ani zhluboka nadechnout, šla jsem Mirkovi oznámit, že kozel musí z domu,“ vypráví Nohelová.

Koza Róza podlézá ploty a okusuje stromky

V Pohodě zůstaly dvě kozy, které pojmenovali Róza a Růžena. „Černá koza Róza s oblibou podlézá plot a chodí okusovat stromky mimo oplocený výběh. Ale protože se po několika minutách zase vrací stejnou cestou zpět a nijak zvlášť neškodí, spíše to bereme s úsměvem,“ říká Nohelová. Její největší láskou ale zůstali koně a psi. Nejdéle má na ranči klisnu Wendy. Majitelce dala jako hříbě pořádně zabrat. „Wendy máme od jejího půl roku. Téměř do dovršení tří let s ní byly nemalé problémy. Koupili jsme ji ze stáda, kde neměla vůbec žádné zkušenosti s člověkem. Ohlávku na sobě měla poprvé při převozu, nikdy nebyla na vodítku, neznala dotyky lidí, panicky se jich bála a o zvedání nohou nemohla být ani řeč. Museli jsme být trpěliví,“ vzpomíná Nohelová. Na ranči běhá v současné době už šest psů. I v nich se Eva Nohelová vyzná. Svými články přispívá do odborného časopisu. Nejnovějším přírůstkem na pohodě je fena border kolie, jejíž jméno v překladu znamená Kyselé jablko malina.