Pád letadla v Kazachstánu nepřežilo nejméně dvacet lidí na palubě

Letoun Bombardier Challenger CRJ-200, ilustrační foto

Letoun Bombardier Challenger CRJ-200, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Nejméně dvě desítky životů si dnes vyžádalo letecké neštěstí ve středoasijském Kazachstánu, kde se poblíž města Almaty zřítilo dopravní letadlo Bombardier Challenger CRJ-200 kazašské společnosti SCAT. Podle místních médií zahynuli všichni lidé, kteří byli na palubě přistávajícího letounu, údaje o jejich počtu se však liší a kolísají mezi 20 a 22.

„Na palubě bylo pět členů posádky a 15 cestujících. Podle předběžných údajů nikdo nepřežil,“ oznámila agentura Interfax s odvoláním na aerolinky. Agentura Reuters zase s odvoláním na záchranáře napsala, že zahynulo 22 lidí.

„Nevypukl žádný požár, ani nezahřměla žádná exploze. Letoun jen vletěl do země,“ řekl představitel almatských záchranářů Jurij Iljin, který také hovořil o 22 mrtvých. Úřady se nyní snaží oběti, mezi nimiž bylo i jedno dítě, identifikovat.

Podle aerolinek letoun narazil do země při druhém pokusu o přistání za špatných meteorologických podmínek. „Se vší pravděpodobností posádka kvůli silné mlze v okolí letiště nezvládla řízení a letoun se zřítil,“ uvedl server gazeta.kz, podle kterého stroj dopadl u farmy poblíž vesnice Guldala, asi kilometr od letiště. Místo havárie uzavřeli představitelé prokuratury, policie a letiště.

Druhá nehoda v krátké době

Přesné příčiny neštěstí mají být oznámeny po prozkoumání „černých skříněk“ zaznamenávajících průběh letu. Vyšetřením okolností nehody prezident Nursultan Nazarbajev pověřil zvláštní komisi v čele s prvním vicepremiérem.

Podle agentury ITAR-TASS byl letoun CRJ-200 vyroben v roce 2000, v červnu 2011 absolvoval opravu a průkaz o letové způsobilosti platil až do letošního září. Letadlo mělo nalétáno 25 707 hodin.

Jde o druhé velké letecké neštěstí v Kazachstánu během krátké doby: 25. prosince na jihu země při havárii vojenského dopravního letounu Antonov An-72 zahynulo 27 lidí.