Palestinské město má patnáctiletou starostku

Palestinská vlajka, zdroj: Profimedia.cz

Palestinská vlajka, zdroj: Profimedia.cz Zdroj: Profimedia.cz

Patnáctiletá Bashaer Othmanová se v rámci programu, který má posílit zaměstnanost mladých, ujala úřadu devítitisícového města Allar v Palestině, píše britský deník The Guardian.

Zatímco její vrstevníci si užívají horkého léta s kamarády nebo pomáhají v domácnosti, patnáctiletá Palestinka podepisuje dokumenty, organizuje mítinky a mluví s občany městečka Allar položeného vysoko v pohoří West Bank hills. Svou obec dokonce zastupovala na oficiální návštěvě v Kataru.

V rámci netradičního projektu má mladá dívka v úřadu na starosti vše kromě finančního rozhodování. Dospělí jsou k dispozici jako rádci, ale všechny kompetence jsou plně v rukou Bashaer. Mimo jiné už stihla předsedat radě, která zvolila založení hasičské stanice nebo rozhodla o vybudování prvního dětského hřiště ve městě.

Čtěte také:

Nablýskaný Ramalláh vytváří falešný obraz současné Palestiny

Kibuc je experiment, který zafungoval

„Na začátku nás lidi kritizovali kvůli našemu věku, ale pak viděli s jakou vytrvalostí a odhodláním pracujeme a začali nás respektovat,“ uvedla Bashaer Othman. Projekt, který má posílit zaměstnanost teenagerů a trvá dva měsíce, zaměstnává dohromady šest chlapců a šest dívek.Už samotná převaha ženského pohlaví je v místní státní správě netradiční – standardní vedení města zahrnuje jen dvě ženy, což stanovuje městská kvóta. Ve vedení Allaru navíc nikdy nebyla žena.

Teenagerka, která si od svého starostování mimo jiné slibuje posílení role ženy ve veřejném životě, plánuje politickou kariéru. Po dokončení střední školy chce studovat mezinárodní vztahy na univerzitě.