Památku opravuje ve volném čase

*

V roce 1992 dostala rodina Benešových v restituci zámek v Pluhově Žďáru. O zkušenostech s rekonstrukcí památky se Sedmičkou hovořil její majitel Radim Beneš (na snímku).

Jak vypadal zámek, když jste ho dostali zpět?

Kupodivu nebyl ani tak zdevastovaný. Jen jej nikdo neudržoval a postupně chátral. Začali jsme tím, že jsme upravovali okolní terén kolem zámku a vyklízeli suť z interiérů.

Kde jste vzali peníze?

Víte, každý jsme měli své zaměstnání a jednoduše si spočítali, že ani za celý život bychom nevydělali tolik peněz, kolik je jich na opravu potřeba. Jeden čas jsme dokonce chtěli zámek prodat. Do takové rekonstrukce se pustí snad jen blázen. Z práce jsem chodil na zámek a do noci kopal krompáčem. Zapojila se i celá naše rodina a pomáhalo hodně známých a přátel.

Kdy nastal zlom?

V roce 1999 zařadilo náš zámek ministerstvo kultury do programu záchrany architektonických památek a postupně investovalo do opravy pět milionů korun. Minimálně stejnou částkou jsme se podíleli i my a naši kamarádi. Naštěstí máme také vlastní les, ze kterého jsme poskytli dřevo. Teď už naštěstí není zámek v havarijním stavu, střechu, okna a omítky už máme.

Jak jste se k zámku vlastně dostali?

V roce 1928 zámek koupil můj prastrýc Bedřich Beneš (bratr pozdějšího prezidenta Edvarda Beneše) od knížecího rodu Paarů a roku 1992 nám byl zámek navrácen v restituci.

Jakou máte představu o využití zámku?

Víme, že zámek se sám o sobě neuživí. I dříve mělo každé takové sídlo vlastní statek, který pomáhal jak pracovní silou, tak produkovanými surovinami. Máme zde hospůdku a penzion, což by se podle nás dobře se zámkem doplňovalo. Na zámku bychom chtěli zřídit galerii, hospůdku, společenský sál. Také oddací místnost a tři apartmány. Jeden větší novomanželský a dva menší. Svatebčané by si tak mohli zámek pronajmout třeba na dva dny a užít si pěknou svatbu na zámku.

Jak pokračuje rekonstrukce?

V současné době je zámek s novou opravenou střechou. Má pěknou omítku a nová okna. Dá se říci, že z venku je na něj již krásný pohled. Nyní se musíme zaměřit na interiery. Pokud neseženeme finanční prostředky budeme se muset poohlédnout po nějakém solidním investorovi, který by zámek rozumně využil. Pak bychom se popřípadě museli i odklonit od naší vlastní vize. Stále by to ale nesmělo narušit historickou hodnotu památky.

O dotace již nežádáte?

Víte v současnosti už zámek není v havarijním stavu a já si myslím, že by nebylo spravedlivé čerpat finance pro nás, když je zde spousta chátrajících památek, které to potřebují mnohem více.

Co bude se zámkem dál?

Nepočítáme s tím, že by nám zámek někdy přinesl zisk. Jeho provoz a údržba se ale musí zaplatit. Postupně budeme pokračovat na opravách interierů. Ani kamarádům se mi už nechce moc říkat. Každý má své práce dost. Jak jsem již řekl pokud by se objevil rozumný investor spolupráci bychom se určitě nebránili.