Panasonic Toughpad A1: Odolný tablet s bohatou výbavou

Panasonic Touchpad A1

Panasonic Touchpad A1

(VIDEO) Firma Panasonic včera představila zbrusu nový tablet, který ponese název Toughpad A1. Zařízení nabídne 10,1" displej s rozlišením 1024 x 768 pixelů a poměrem stran 4:3. Navzdory předchozím spekulacím se bude jednat o displej s kapacitní technologií a podporou pro rozpoznávání rukopisu. Jako operační systém výrobce zvolil Android ve verzi 3.2 "Honeycomb".

O pozdějším updatu na Android 4.0 ICS se Panasonic zatím nevyjádřil. Srdcem tabletu se stal dvoujádrový procesor Marvell s taktem 1,2 GHz a hardwarovým zabezpečením. Pro uživatelská data bude k dispozici 16 GB úložného prostoru, který bude možné rozšířit za pomoci microSD karet. Další výbava zahrnuje 1 GB RAM (DDR2), GPS modul, microUSB 2.0, microHDMI port, 5Mpx fotoaparát s přisvětlovací diodou a přední kamerku pro videohovory.

Datovou konektvitu zajistí moduly pro 4G/LTE, 3G, Bluetooth a Wi-Fi s funkcí hotspot. O dostatečnou výdrž tabletu se postará akumulátor s kapacitou 3390 mAh. Panasonic Toughpad A1 disponuje certifikací MIL-STD-810G a IP65. V praxi by tedy tabletu neměl nijak ublížit kontakt s vodou, prachem a ani nechtěný pád by se neměl nijak podepsat na funkčnosti celého zařízení. Konkrétně stupeň krytí IP65 dostanou pouze ta zařízení, která jsou prachotěsná (prach nesmí nijak narušit činnost elektronických součástek) a odolají vodnímu proudu z 6,3mm trysky při hodnotě průtoku 12,5 litrů za minutu a tlaku 30 kN/m2 po dobu tří minut ze vzdálenosti 3 metry.

Panasonic Touchpad A1

Výrobce při ochraně nemyslel pouze na šasi zařízení a tablet vybavil i hardwarovým a softwarovým šifrovaním dat s duální autentizací. Panasonic také přidal několik funkcí pro vzdálenou správu a aplikaci, která má v případě ztráty zamezit jeho zneužití neoprávněnou osobou. Uživatelé budou též moci vybírat ze speciálního katalogu, který nabídne širokou škálu aplikací zaměřených na podnikání, správu zařízení, virtualizaci a zabezpečení. Třešničkou na dortu se pak stane tříletá záruka s asistenční podporou výrobce. Použitá výbava zní opravdu fantasticky, nicméně co kazí celkový dojem je cena, která číní 1299 dolarů (zhruba 23 700 korun). Začátkem roku 2012 se má na trhu objevit i 7“ varianta tabletu nesoucí název Panasonic Toughpad B1 a doufejme i nižší cenu.