Panasonic uvedl odolný tablet s Androidem

Panasonic touchpad A1

Panasonic touchpad A1

Odolné proti vodě nebo nárazu nemusí být pouze mobily. Panasonic Toughpad A1 je tablet, který se rozhodně obejde bez ochranného pouzdra.

Panasonic představil svůj první tablet založený na operačním systému Android. Nese název Touchpad A1 a je určen pro podnikové nebo průmyslové využití pracovníky pohybujícími se ve venkovních prostředích. Vyplývá to zejména z jeho odolné konstrukce, kterou Panasonic používá také u své produktové linie počítačů Toughbook. Tablet Toughpad A1 splnil podmínky vojenského standardu MIL-STD-810G na odolnost pádu z výšky až 120 cm. Díky odolnosti vůči tekutinám a prachu se může chlubit třídou krytí IP65, což je u tabletů ojedinělé. Tablet byl testován také na odolnost vůči extrémním teplotám.

Tablet FZ-A1 je vybaven 10,1“ XGA (poměr 4:3) kapacitním vícedotykovým displejem použitelným díky antireflexní vrstvě na denním světle. Tabletem je osazen moduly bezdrátové komunikace Bluetooth v2.1 + EDR, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n a GPS. Volitelně je u tohoto tabletu k dispozici širokopásmové 3G připojení s možností stahování dat až rychlostí 21 Mb/s.

Toughpad A1 má vydržet v nepřetržitém provozu až 10 hodin, jeho baterie je vyměnitelná (doporučena je odborná výměna). Uvnitř tabletu tepe dvoujádrový procesor Marvell s frekvencí 1,2 GHz, který doprovází 1 GB operační paměti. Vnitřní paměť přístroje pro uživatelská data činí 16 GB a jak už bylo řečeno, celý přístroj pracuje s operačním systémem Android ve verzi 3.2 Honeycomb.

Na jaře v prodeji

Tablet Toughpad A1 je vybaven speciálním bezpečnostním procesorem, který přiřazuje univerzální procesorová jádra pro vykonání konkrétních činností. Bezpečnostní jádro obsluhuje software a šifrování dat, rozšířenou VPN komunikaci, autentizaci, důvěryhodné spouštění a správu zařízení. Tato zvýšená úroveň zabezpečení zařízení znamená, že tablety s tímto procesorem budou vyhovovat podmínkám standardu FIPFS 140-2 úrovně 2.

Součástí výbavy je aktivní digitizér umožňující zaznamenávat při podepisování tlak, směr a rychlost pera, a zvýšit tak právní váhu podpisů dokumentů. Uživatelé budou moci vybírat z řady příslušenství, například ergonomická pouzdra umožňující držení tabletu v jedné ruce či bez rukou, odolné napájecí systémy nebo nabíjecí systémy umožňující souběžné nabíjení více tabletů. K dispozici bude také řešení pro montáž ve vozidlech a desktopová kolébka k nabíjení.

Panasonic touchpad A1

Panasonic Toughpad A1 bude na českém trhu dostupný na jaře roku 2012 a vzhledem k jeho podnikovému zaměření půjde o jeden z dražších tabletů. Předpokládaná koncová cena činí u modelu s Wi-Fi 20 tisíc korun, verze s 3G bude o další 4 tisíce dražší. Panasonic však bude garantovat záruku tři roky. Menší sedmipalcová varianta odolného průmyslového tabletu by měla být dostupná ve druhé polovině příštího roku.