Pánové a dámy, zadejte se

Nastal čas protančených střevíců. Pardubáky čekají veselé šibřinky i noblesní večer v divadle.

Plesová sezona je v plném proudu. Nejen budoucí maturanti, ale třeba i hasiči, rybáři, skauti nebo hokejisté. Ti všichni zvou milovníky tance na parket. Jednou ve veselých převlecích a recesistických kostýmech, jindy ve velké večerní garderobě. Jen v Pardubicích je možné si vybrat z více než padesátky nejrůznějších bálů, plesů a tancovaček.

Už tuto sobotu čeká na všechny jeden z vrcholů letošní sezony. Tradiční divadelní ples bývá někdy označován také jako „pardubický ples v opeře“. Tentokrát má ke slavné akci ještě o krok blíž. Poprvé se totiž uskuteční přímo v budově divadla. Po dlouhých letech se tak lidé dočkají velké společenské události v reprezentativních prostorách.

Parket na jevišti

Jeviště se změní v taneční parket, hlediště zaplní stoly pro hosty. Příprava večera nebude vůbec jednoduchá. „Musíme odmontovat všechny sedačky a v postranních chodbách pulty šaten. Následně bude nutné vyrovnat stoupání hlediště, vytvořit centrální šatnu a uspořádat stolovou úpravu jak v hledišti, tak na chodbách,“ popisuje přestavbu mluvčí divadla Radek Smetana.

A co návštěvníky plesu čeká? „Především příjemný večer, tanec a zábava v netradičním prostředí, dále dražba „ukradených“ koní, promenáda divadelních kostýmů a klobouků, bohatá tombola, vyhlášení nejoblíbenějšího herce a herečky Východočeského divadla a řada dalších překvapení.

To vše za doprovodu pardubických filharmoniků a skvělé kapely Uši music band a populární skupiny složené ze zaměstnanců divadla s názvem Můžete si za to sami,“ zve k návštěvě Smetana. Velká pardubická plesová kratochvíle, jak zní oficiální název banketu, odstartuje v sedm hodin večer. Vstupenky stojí od tří set do pěti set korun.

Protančenou noc zažijí Pardubice i o týden později. Na programu jsou totiž populární šibřinky. Jde o největší ples, na který se do města pravidelně sjíždějí stovky lidí. První únorovou sobotu tak
bude už postodesáté sokolovna Na Olšinkách přeplněná.

„Chodím v Pardubicích každý rok na několik plesů, ale šibřinky jsou fakt nejlepší. Spousta lidí, uvolněná zábava, velký maškarní rej, to nikde jinde nenajdete,“ říká Jakub Chovanec.

Šibřinky si svoji oblibu získaly především jedinečnou atmosférou. Hned na třech parketech zároveň tu společně tančí teenageři i senioři, dámy v pohádkových róbách i party v bláznivých převlecích. Letos navíc poprvé půjde o nekuřáckou akci. Téma večera totiž zní V zdravém těle zdravý (vz)duch. O zábavu se postarají kapely Letrando, Viva Musica, chybět nebude diskotéka, soutěže masek o ceny a bohatá tombola.

Hokejisté v lakýrkách

Pozadu nezůstali ani hokejisté. Ti se rozhodli vyměnit brusle za společenské střevíce a 10. února zvou všechny fanoušky do AFI Palace na historicky první hokejový ples. Program zahájí královéhradecká filharmonie, následovat bude předtančení mistrů republiky, barmanská show, módní přehlídka a vystoupení členů Východočeského divadla.
Hlavním hostem večera bude zpěvák Michal David.

O společenské akce je ve městě velký zájem. A není divu. V Pardubicích mají dlouhou tradici. „Dříve narození dodnes vzpomínají na oblíbené taneční večery v Rotundě. Vyhlášené byly i plesy v Grandu nebo ve Veselce,“ vzpomíná Ilona Klemšová, kurátorka výstavy Pardubice ve víru tance.

Díky ní si až do 4. dubna mohou lidé ve Východočeském muzeu připomenout krásu společenských oděvů a vůbec všeho, co se týká tance, od poloviny devatenáctého století do šedesátých let století dvacátého.

PARDUBICKÁ PLESOVÁ SEZONA

28. 1. Velká pardubická plesová kratochvíle (19.00), VČD
28. 1. Zemědělský ples (20.00), DK Dukla
3. 2. Maturitní ples obchodní akademie, Ideon
4. 2. Myslivecký ples (20.00), DK Dukla
10. 2.Maturitní ples střední odborné školy cestovního ruchu (20.00), Ideon
10. 2. Ples Pivovaru Pardubice (19.00), DK Dukla
10. 2. 1. hokejový ples, Kongresový sál AFI
11. 2. Reprezentační ples Lázní Bohdaneč (19.30)
11. 2. Maturitní ples střední průmyslové školy potravinářské a služeb, Ideon
11. 2. Ples Integrovaného záchranného systému (20.00), DK Dukla
17. 2. Maturitní ples Anglického gymnázia, Ideon
17. 2. Maturitní ples SOŠ EDUCAnet, Kongresový sál AFI
18. 2. Reprezentační ples Asociace soukromého zemědělství, Ideon
18. 2. Ples Dopravního podniku Pardubice (20.00), DK Dukla
24. 2. Maturitní ples Gymnázia Mozartova, Ideon
24. 2. Maturitní ples Střední školy informatiky a ekonomie – DELTA, Kongresový sál AFI
25. 2. Maturitní ples Gymnázia Dašická, Ideon
25. 2. Magický ples (20.00), DK Dukla
25. 2. Ples lékařů, zdravotníků a záchranářů, Kongresový sál AFI
2. 3. Maturitní ples Automobilní školy Holice (19.00), DK Dukla
3. 3. Ples Paramo Pardubice (20.00), DK Dukla
9. 3. Maturitní ples střední průmyslové školy chemické, Ideon
9. 3. Maturitní ples Elektro Do Nového, DK Dukla
24. 3. Erotický ples (20.00), DK Dukla