Pár lvů v liberecké zoo roztrhal vzácnou bílou tygřici

V liberecké zoo dnes pár lvů zabil samici vzácného bílého tygra.

Lvi se ráno dostali do venkovního výběhu a sedmnáctiletou tygřici Isabellu napadli. Novinářům to řekl mluvčí zahrady Ivan Langr. Bílých tygrů žije na celém světě jen několik desítek. Liberecká zoo je jako jediná v Česku chová od roku 1994 a usmrcená Isabella byla zakladatelkou chovu bílých tygrů v Liberci.

Samec Sultán a samice Elsa pronikli do venkovní expozice, kterou už obývala Isabella, při rutinním vypouštění šelem z ubikací. Smrtelně ji zranili. Událost se podle Langra odehrála během pár sekund a nebylo možno jí zabránit ani předejít. Oba lvi byli následně zahnáni do svého výběhu. Zoologická zahrada zdůraznila, že při nešťastné události nemohl být zraněn personál zoo ani její návštěvníci.

Isabella pod Ještěd přicestovala jako dvouletá v roce 1994 ze zoo Eskilstuna ve Švédsku se svým dvojčetem Columbem. Po výměně samců v roce 1999 Isabella porodila v roce 2002 trojčata Artemis, Afroditu a Achilla. Zoo Liberec nyní ještě chová samce Parise a samici Suryu Báru. Lvi Sultán (14 let) a Elsa (11 let) pocházejí z dánského zoo Givskud, odkud do Liberce dorazili v roce 2001.