Pardubice 2012: parky i silnice se promění, plavce čeká nový bazén

Příští rok by měl být v Pardubickém kraji v mnohém přelomový. Začne spousta důležitých oprav, které potěší řidiče, snoubence, plavce i výletníky.

Pohodlné cestování mezi Hradcem a Pardubicemi, řešení zapeklitých dopravních staveb, dokončení několikaleté rekonstrukce plaveckého areálu. To jsou jen některé z mnoha novinek, které čekají obyvatele Pardubického kraje v roce 2012. Sedmička zmapovala to nejdůležitější, co příští rok lidem přinese.

Změny u Parama

Nejbolavější vřed v pardubické dopravě? Jednoznačně křižovatka „u Parama“. Příští rok se začne s její rekonstrukcí. Nejen její, oprava čeká i na spoustu přilehlých staveb. Těší se na to generace lidí z Pardubic i celého kraje.

„Stavbu zahájíme ve druhé polovině příštího roku, máme na to v rozpočtu padesát milionů korun. Práce potrvají nejméně dvě stavební sezony,“ řekl Sedmičce ředitel pardubické pobočky Ředitelství silnic a dálnic Bohumil Vebr. Hotovo by pak mělo být za dva a půl roku od začátku prací.

„Zahájení rekonstrukce odstartuje změny, na které se v Pardubicích čeká desítky let,“ dodal náměstek pardubické primátorky Martin Bílek. Změny se nakonec budou týkat kilometrového úseku mezi závodištěm a nádražím a dohromady budou stát téměř osm set milionů.

Východočeská magistrála

Pardubice a Hradec Králové jsou dvě nejbližší krajská města v Česku, dělí je necelých sedmnáct kilometrů. Už v roce 2012 projedou řidiči téměř celou cestu po čtyřproudové silnici. Zároveň se pohodlně dostanou i do Prahy.

Nyní zbývá kratší, zhruba šest set metrů dlouhý úsek u Ohrazenic a přemostění a napojení na současný úsek mezi Opatovicemi nad Labem a Březhradem. „Celý úsek z Pardubic do Opatovic dokončíme do pololetí příštího roku. Úsek z Opatovic do Březhradu by měl být v provozu do konce roku,“ uvedl Vebr.

Po kolejích bez křížení V příštím roce začne i modernizace železniční tratě z Pardubic do Hradce Králové. Ta bude za několik let dvojkolejná. Tím se zrychlí spojení mezi oběma městy, vlaky na sebe nebudou muset čekat kvůli tomu, aby se vyhnuly. „První práce by měly začít už v květnu 2012,“ uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. Jako první se dvou kolejí dočká úsek mezi Stéblovou a Opatovicemi nad Labem. Celá trať, spojující obě východočeská města, by měla být přestavěná na konci roku 2014.

Most na Vysočinu

Hotová by měla být v létě příštího roku přeložka silnice a nový most v Trhové Kamenici, kde se dnes jezdí přes starý a úzký most, navíc po velmi nekvalitní silnici plné děr a nerovností. Přitom jde o jeden z nejfrekventovanějších tahů v Pardubickém kraji, který spojuje celé východní Čechy se Žďárem nad Sázavou, Havlíčkovým Brodem nebo Jihlavou.

Novinky na vodě

V Pardubicích zažije změnu řeka Labe. Týká se lodi Arnošt z Pardubic. Plavidlo kotvící nedaleko zimního stadionu čeká oprava a ujme se jí nový provozovatel. Dopravní podnik si Arnošta pronajímá na deset let.

Opravy přijdou na pět milionů korun. „Máme podepsané veškeré smlouvy týkající se modernizace a dlouhodobého pronájmu lodi. Půjde o kompletní rekonstrukci. Předpokládám, že v novém kabátě vyplujeme na vodu okolo 15. dubna příštího roku,“ řekl ředitel pardubického dopravního podniku Tomáš Pelikán.

Novými trolejbusy. Dráž?

Za rok se také rozšíří vozový park dopravního podniku. „Budeme pokračovat další etapou obnovy trolejbusů. Ve druhé polovině příštího roku bychom měli dostat čtyři nové vozy, z toho dva velkokapacitní. Jde o investici za zhruba pětačtyřicet milionů korun,“ řekl Pelikán.

Zároveň připustil, že vedení dopravního podniku a města bude v prvních měsících příštího roku uvažovat o zdražení jízdného. „V prvním čtvrtletí chceme zjistit, jaký dopad na podnik bude mít zvýšená sazba daně z přidané hodnoty, a potom bychom případně upravovali tarif. Je to však předčasné, zatím se nic nemění. Pokud k tomu však dojde, půjde o zvýšení v řádu několika málo procent,“ uvedl Pelikán.

Parky budoucnosti

Málokteré zprávy tak rozhýbaly diskuze, jako ty o rekonstrukci pardubických Tyršových sadů. Největší park ve městě čekají změny. Ty původní ale vadily lidem i některým odborníkům, především kvůli kácení vzácných stromů.

Místo diskuzí a hádek by se příští rok měly do Tyršových sadů v centru města přesunout stavební stroje. „Myslím si, že to příští rok stihneme. Hotový by mohl být také park Na Špici,“ řekl náměstek pardubické primátorky Bílek.

Terminál před nádražím Stavební práce začnou také před vlakovým nádražím. Náměstí Jana Pernera by mělo dostat moderní podobu, srovnatelnou s podobnými prostory v západní Evropě.

„Podle plánů by se na přelomu léta a podzimu mohlo začít s rekonstrukcí. S dokončením počítáme v roce 2013,“ řekl Bílek.

Třída Míru. Možná

Posun, který se bude obyvatel Pardubic týkat spíše až v roce 2013, nastane i na dlouho diskutované třídě Míru. Vedení města nedávno rozhodlo, že ji promění v pěší zónu a trolejbusové linky odkloní přes Sukovu třídu.

„Rekonstrukci příští rok připraví projektanti, pak ji projednáme a chceme získat stavební povolení. V optimálním případě se ještě na konci roku začne s přípravnými pracemi,“ řekl náměstek pardubické primátorky Bílek.

Plavci se dočkají

Na jaře by se měl lidem opět otevřít plavecký areál, který nyní dělníci přestavují. Rekonstrukce začala už loni a stala se stěžejním tématem komunálních voleb. Původní projekt byl údajně předražený a nové vedení se snažilo jeho cenu snížit.

V roce 2012 by se měli milovníci vodních hrátek dočkat nových bazénů a dalších vodních atrakcí.

Svatby online

Pardubice jako jedno z prvních měst v Česku přicházejí s novinkou. Lidé si mohou přes internet rezervovat termín svatby. Snoubencům stačí, když si na stránkách města najdou a zarezervují volný termín v takzvané oddávací dny, což jsou především pátky a soboty.

Vybrat si mohou z různých svatebních míst - radnice, zámku, hradu Kunětická hora nebo jiného místa, které se hodí ke svatbě.

Na radnici přesto musí zajít, ale už se nemusí strachovat, že termín nebude volný. „Je potřeba vyplnit nutné formuláře a především potvrdit zarezervovaný termín. Tím předejdeme spekulacím a tomu, že někdo bude blokovat více termínů,“ řekl Petr Kramář z pardubického magistrátu.

Hvězdy v ČEZ areně

Největší halu v kraji pravidelně zaplňují tisíce hokejových fanoušků. Ale nejen jim bude patřit rok 2012 v pardubické ČEZ areně. Příští rok ji svou návštěvou poctí i několik zvučných jmen ze světa hudby.

Už 14. ledna vystoupí finská metalová diva Tarja Turunen, velkým zážitkem bude i koncert legendárních Alexandrovců, který je na programu 13. května. Svůj poslední koncert v Česku zase v Pardubicách odehraje 8. května britská skupina Judas Priest a nabitý květen při svém posledním turné završí 22. května Pavol Habera a skupina Team.

Nový hejtman Na podzim se v Česku uskuteční krajské volby. A Pardubický kraj povede nový hejtman. Dosavadní první muž kraje Radko Martínek totiž nedávno oznámil, že už znovu kandidovat nebude. Hlavní roli v jeho rozhodnutí sehrálo podlomené zdraví.

Lídrem kandidátky sociálních demokratů by mohl být například ředitel krajské záchranky Pavel Svoboda, největšího rivala ODS povede do voleb starosta Horního Jelení Petr Tupec.