Pardubice chtějí oživit plán výstavby letištního terminálu

Pardubice chtějí znovu oživit plán na výstavbu nového letištního terminálu za přibližně 350 milionů korun. Strategického partnera se pro něj v minulosti nepodařilo najít, nyní po modernizaci pardubického civilního letiště by mohla být šance větší. Zastupitelé ve středu schválili pro letiště 37 milionů korun z městského rozpočtu, deset milionů má sloužit na pořízení projektové dokumentace terminálu „Samotný terminál představuje asi 350 milionů korun. Město ani kraj je nejsou schopné zaplatit ze svých prostředků. Aby se vůbec mohlo začít jednat s investorem, je potřeba zpracovat projektovou dokumentaci,“ uvedl náměstek primátora Jiří Rozinek (ČSSD).

Pardubice půjčí společnosti East Bohemian Airport (EBA), v níž má město dvě třetiny akcií, čtyři miliony korun na provoz. Za dalších 33 milionů, o něž se má zvýšit základní jmění firmy, by se kromě projektu terminálu dotaženého až do fáze stavebního povolení měla pořídit provozní technika. Podmínkou je, že se k podpoře letiště poměrnou částkou připojí i Pardubický kraj, který je třetinovým vlastníkem společnosti.

Pardubické letiště letos začalo rozsáhlou modernizaci. Nedávno dokončilo úpravy pozemních ploch, bude následovat výstavba palivového hospodářství, dalších ploch pro pohyb aut a technického zázemí. Celý projekt za zhruba 300 milionů korun bude dokončen v červenci příštího roku, 214 milionů korun získala firma EBA z evropských dotací.