Pardubice dřou, Chrudim zkouší

Třetiligovým fotbalistům začala zimní příprava. Zatímco Pardubice sháněly těžké soupeře, Chrudim zvolila opačný přístup.

Vánoční pohoda je pryč. S novým rokem začíná fotbalistům období dřiny a tvrdé přípravy na jarní boje. A jinak tomu není ani u dvou adeptů na vítězství v České fotbalové lize, týmů MFK Chrudim a FK Pardubice.

Oba rivalové se začali připravovat minulý čtvrtek. A pardubický trenér Martin Svědík mohl na tréninku přivítat první posilu, na hostování z Mladé Boleslavi přichází rychlonohý záložník Jaroslav Dittrich. „Jsem přesvědčen, že to bude opravdu posila, počítám s ním do základní sestavy. Jsme dohodnutí na dlouhodobější spolupráci,“ uvedl Svědík na adresu hráče, který v dresu Mladé Boleslavi, Liberce a Bohemians Praha nasbíral pětačtyřicet prvoligových startů. „Může hrát v záloze i v útoku a pomoci by nám měly i jeho zkušenosti,“ věří Svědík.

Na zkoušce je ve třetím týmu podzimní části ČFL i slovenský útočník Slavomír Molnár z Trenčína. „To je ale zatím jenom zkouška. Uvidíme, jestli z toho něco vzejde,“ uvedl Svědík. Ten připustil, že by v týmu mohl před startem jarních bojů přivítat ještě nějakou posilu. „Něco je rozjednané, ale zatím není nic jisté, takže k tomu nemám co říct,“ prohlásil pardubický kouč.

Už v sobotu se jeho svěřenci představí v prvním přípravném zápase na hřišti Mostu, a pak je čeká soustředění v Harrachově. „Kondice je samozřejmě důležitá, ale nebude to jen běhání po lesích. Snažíme se co nejvíc trénovat s míčem, zařadíme taky další sporty jako třeba badminton nebo florbal. Příprava musí být i zábavná, aby hráče víc zaujala,“ vysvětluje Svědík.

V přípravných zápasech se Pardubice utkají i se dvěma prvoligovými týmy: Slavií Praha a Sigmou Olomouc. Z druhé ligy je kromě Mostu čeká ještě Jihlava a Čáslav. „Vždycky se snažíme domluvit co nejtěžší soupeře. Proti nim hráči získávají zkušenosti a jejich výkon jde nahoru,“ podotýká Svědík.

Většinu utkání navíc jeho tým odehraje venku. „Na hřištích soupeřů se nám na podzim příliš nedařilo, takže je to i trochu záměr, abychom tuhle bilanci vylepšili,“ uzavírá trenér FK Pardubice.

Rozjetý rival

Rival z Chrudimi, který je po podzimu první s dvanáctibodovým náskokem na Pardubice, zvolil soupeře z úplně jiného soudku. Také se utká s druholigovou Čáslaví, třetiligovými Letohradem a Jihlavou B, a ostatní soupeři jsou z divize.

„Chceme se totiž naučit hrát i jiným stylem, než umíme. A k tomu potřebujeme takové soupeře. Měli jsme možnost hrát třeba s Olomoucí, ale to bychom nic takového nevyzkoušeli,“ tvrdí chrudimský trenér Pavel Jirousek.

Jeho svěřenci se budou připravovat v domácích podmínkách, žádné soustředění je nečeká. „Chtěli bychom, aby všechny tréninky byly co nejvíc spojené s fotbalem. Takže budeme hodně času trávit na hřišti,“ vysvětluje kouč vedoucího týmu tabulky.

V Chrudimi zatím k žádným změnám v kádru nedošlo. „Tým je takový, jaký byl na podzim. Jen s námi začali trénovat dva hráči z juniorky,“ říká Jirousek. První zápas čeká jeho tým v sobotu, kdy se představí v Pardubicích proti diviznímu B-týmu. „Jinak bychom většinu zápasů měli sehrát v Chrudimi,“ plánuje Jirousek.

Ostré boje o postup do druhé ligy začnou druhý březnový víkend. Pardubice přivítají na umělé trávě v Ohrazenicích Domažlice, Chrudim čeká cesta do Ovčár.