Pardubické Tyršovy sady se dočkají celkové obnovy

Na podzim začne celková revitalizace Tyršových sadů v Pardubicích. Město již získalo stavební povolení a vypíše výběrové řízení na firmu, která práci odvede. Rozsah kácení, který vzbudil odpor části veřejnosti, se již příliš nezmění, řekl náměstek primátorky František Brendl (Pardubáci). "Do práce bychom se mohli pustit koncem září. Nejdříve bude potřeba provést některé dílčí přípravné činnosti a drobné demolice, odstraňování dřevin bude nutné nechat na dobu vegetačního klidu," uvedl Brendl.

Během úprav parku má být vykáceno kolem 400 větších i menších stromů a řada keřů. Protestní petici podepsalo kolem 1000 lidí, radnice si proto objednala oponentní odborný posudek, který rozsah kácení označil jako odpovídající. Během obnovy parku bude vysazeno kolem 200 dřevin. Radnice se znovu sejde s tvůrcem oponentního posudku, aby posoudil druhovou skladbu výsadby. Podle Brendla je možné, že se ještě město s odpůrci kácení domluví na zachování některých jednotlivých stromů.

Nově bude vybudováno osvětlení, rozvody elektřiny a vody, přibudou lavičky, stojany na kola a informační panely a dětské herní prvky. Obnovit by se měly i všechny trávníky. Na Tyršovy sady má magistrát vyčleněno 70 milionů korun, z nichž 85 procent získal z evropských fondů. Ukončení prací předpokládá do konce příštího roku.