Pardubičtí politici si vyrazili do Madridu luxusním tryskáčem

Trojice politiků si odjela do Španělska na fotbal v luxusním letadle společně s několika podnikateli. Kdo výlet za minimálně milion korun platil, tají.

Tři pardubičtí politici vyrazili do španělského Madridu na fotbal. Na tom by nebylo nic divného. Kdyby ovšem na zápas Realu Madrid s AC Milan neodletěli přímo z Pardubic luxusním soukromým letadlem pro nejbohatší klientelu. V devítimístné Cessně s politiky Jaroslavem Kňavou (starostou městského obvodu Dukla a radním města), Milanem Tichým (starostou městského obvodu sedm a zastupitelem města) a Liborem Vlasákem (pardubickým zastupitelem) odcestovali ještě nejméně jeden starosta a několik podnikatelů. Cesta podle informací Sedmičky stála přibližně 750 tisíc korun. Kdo pobyt a cestu platil politici nedoložili.

Sedmička jako jediné médium tajně sledovala odlet i přílet devítičlenné výpravy. Po příletu na pardubické letiště výletníky nečekaně překvapila. Politici se však s redaktory bavit nechtěli. Rychle nasedli do aut a odjeli. „Rozhovor? Nemám čas,“ reagoval jindy vstřícný zastupitel Milan Tichý. Čas na vysvětlení této podivné cesty si nechtěl udělat ani Libor Vlasák. „Určitě čas nemám,“ vypálil zastupitel při kvapném nasedání do připraveného auta.

Politici se zřejmě dostali do velkých problémů. Na fotbalové utkání totiž společně s nimi cestovalo i několik podnikatelů, jejichž firmy v poslední době získali mnohamilionové zakázky od města nebo jsou na město velice úzce napojené. Jde například o počítačovou firmu Xanadu z Českých Budějovic, která dostala od města za poslední čtyři roky zakázky za deset milionů korun. Společnost AZ Stavební z Heřmanova Městce uspěla ve výběrovém řízení v hodnotě za téměř čtyři miliony korun.
Politici na své cestě nic divného nevidí. “Splnil jsem si klukovský sen, viděli jsme špičkový fotbal mezi Realem Madrid a AC Milan. Byla to soukromá cesta, kterou jsem podnikl s panem Tichým,“ řekl starosta a radní Pardubic Kňava. Ani jeden z účastníků se nechtěl bavit o tom, kdo výlet za statisíce korun platil. „Je to moje soukromá cesta, do toho nikomu nic není,“ řekl Libor Vlasák.

Jednání politiků se nelíbí primátorovi Jaroslavu Demlovi. „Doufám, že si pánové cestu platili sami. Budu se jich na to co nejdříve ptát,“ řekl. „Vypovídá to o situaci v české politice. Může to mít nádech korupčního chování. Doufám, že cestu nějakým způsobem doloží,“ řekla náměstkyně primátora Štěpánka Fraňková.

Sedmička si letadlo poptala u společnosti Travel Service, která politiky do Madridu převážela. Společnost si za cestu účtuje 761 tisíc korun.

Chcete vidět exkluzivní fotografie z příletu a odletu? Chcete znát jména členů výpravy? Chcete znát podrobnosti k cestě a také to, kdo cestu organizoval a platil? Co na toto jednání, které svědčí o možné korupci, říkají organizace sledující stav korupce v České republice? A co na to pardubická opozice a vedení jejich strany? Budou požadovat jejich okamžité odvolání?

To vše se dočtete ve čtvrtečním vydání týdeníku Sedmička vydavatelství Mladá fronta 29. 10. Aktualizované informace můžete sledovat také na internetových stránkách www.sedmicka.cz.