Parkování? Bez řešení

Úředníci v Kolíně jsou spokojení s počtem míst pro auta. Řidiči to vidí jinak.

V ulici Rimavské Soboty na sídlišti vzniknou desítky nových parkovacích míst. Tím ale dobré zprávy pro řidiče v Kolíně končí. Zaparkovat ve městě a především v jeho centru bude dál obtížné. A nejen tam. Například situace na zmíněném sídlišti je už teď zoufalá a nová stavba ji nevyřeší.
Radnice v Kolíně však postavit další plochy k odstavení aut nechystá. „Parkovacích míst v centru města je dostatek. Vybudování nových neplánujeme,“ uvedl šéf odboru regionálního rozvoje Martin Jírovský.
V centru Kolína je asi dvě stě stání. Přitom ve dvakrát menším Nymburce je jich o stovku víc. Řidiči si tak pomáhají, jak můžou – i za cenu přestupků.
„Nemyslím si, že by byli řidiči bezohlední, situace v Kolíně jim to však neulehčuje. Aut přibývá, parkovišť ne. Město není nafukovací,“ řekl ředitel městské policie Viktor Prokeš. Jeho kolegové nejčastěji pokutují řidiče za stání v zákazu zastavení či za absenci parkovacího lístku.
Liší se i ceny parkování. Hodina stání na náměstí v Kolíně vyjde na padesát korun. „Jde o náměstí, proto si nemyslím, že je částka vysoká,“ řekl Jírovský. V Nymburce chtějí na náměstí dvacet korun za hodinu stání a na nedalekém parkovišti pod Eliškou u Labe dokonce jen pětikorunu.