Parník ohrožuje mosty

Chátrající parník na břehu Labe v Hradci Králové je při povodních nebezpečný. Aby se neutrhl, musí ho držet nákladní auta.

Z rychlého tání nemusí mít lidé v Hradci Králové zdánlivě žádné obavy. Město je proti velké vodě chráněné, jako nikdy předtím. Nebezpečí však dále číhá v centru města, kde v řece Labi stojí bez využití chátrající monstrózní parník Čechie, nově přejmenovaný na Falco II. Kolos, připoutaný ke břehu dvěma kovovými rameny, představuje povodňové nebezpečí číslo jedna. Pokud by se utrhl, mosty po proudu by zásah zřejmě nevydržely. Nezbývá, než loď při velké vodě přivázat ocelovými lany k náklaďákům na břehu.

„Dokud tam bude stát, bude při povodních nebezpečná a bude se muset upevňovat. U prvního mostu by se nezastavila a udělala by velké škody u vodní elektrárny Hučák. Nevíme, co by se dělo, a právě proto jsme připraveni povolat těžké mechanismy a loď zabezpečit. Máme to vyzkoušené z minulosti,“ řekla náměstkyně primátora Pavla Finfrlová.

Loď vydrží i pětisetletou vodu, říká majitel

Z centra města se ozývají obavy, že by loď mohla pod Tyršovým mostem uvíznout a způsobit zatopení ulic. Podle Václava Jiráska ze společnosti Povodí Labe by k tomu nemělo dojít, stejně jako k tomu, že by se loď po třiadvaceti letech v labském bahně rozjela. „Jde o plavidlo, které bude voda zvedat nahoru a spíše by mohlo dojít k poškození mostu,“ řekl Jirásek.

Loď musí zabezpečit její majitel, případně provozovatel. Ten tvrdí, že není čeho se bát.„S povodněmi není problém, nemáme obavy. Všechno je připravené na pětisetletou vodu,“ tvrdí Jiří Mer ze společnosti Falco II Czech. O tom, zda tání přinese povodně, mohou rozhodnout příští dny.