Pastevec velí stádu bečením

Roman Pick dva týdny zkoušel pastvu na Radouči. S ovcemi se vrátí v září.

Vedení Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko se rozhodlo nechat spásat trávu na Radouči. Zařídí to stádo ovcí.
Majitelem vybraného stáda je Roman Pick, který s ním na Radouči tráví čtyřiadvacet hodin denně. „Odskočím si maximálně na hodinu do obchodu. Zajímají mě hlavně koně, ale mám i jiná zvířata. Jehňata chovám na maso a základní stádo si nechávám. Na vlnu se ovce nechovají, nejde na odbyt. Asi proto, že je s jejím čištěním práce. Je to ale škoda, protože vlna může sloužit například jako izolace. Nabídku jsem přijal proto, že se mi líbí takový způsob péče o přírodu,“ říká chovatel z kokořínského údolí Pick.

Společná řeč

Když se Roman Pick oblékne do pasteveckého oblečení, vypadá jako z reklamy na nejmenované cigarety. Má na sobě dlouhý kožený plášť, roztrhané džíny a na hlavě klobouk z kůže. Se svým stádem se dokáže skvěle dorozumívat. Na jeho zabečení nejdříve všechny ovce odpoví a poté se k němu rychle rozeběhnou.

Den pastevce

„Ovce takový povel naučíte snadno. Je to jak se psy. Zabečím a dám jim za to, že přijdou, odměnu. Je ale pravda, že takto reagují jen na mě. Nenechají se jen tak ošálit a můj hlas bezpečně poznají,” tvrdí Pick. Fakt, že jsou ovce vycvičené, se hodil při jejich fotografování.
„Ráno v šest hodin vstanu a vypustím ovce z ohrady. Každý druhý den přesouvám ohradníky, aby trávu postupně spásaly. A večer ovce zase zavřu,” líčí Pick.
Ochranáři chtějí nechat vypást trávu na nepřístupných místech. Ta končí na skalách, odkud je výhled na Podlázky. Ke krmení tráva stačí, ale ovce každé dva dny dostanou ječmen s ovsem a suché rohlíky.

Psy zastaví elektřina

Na otázku, zdali na ovce nedorážejí psi, pastevec odpovídá, že to možná zkusí, ale jen jednou. „V ohradníku je nízké napětí, takže se psy není problém. Jeden se ohradníku dotkl a lekl se tak, že vyštěkl. Je pravda, že když se ho dotknete, tak ohradník brní. Člověk to skoro vůbec nepozná, chytají se toho i děti,“ tvrdí Pick. Lidé také problémy nedělají, podle Picka se na ovce chodí jenom dívat, hlavně s malými dětmi. „Je fakt, že jednou večer přišla skupia opilých mladíků, ale žádné výtržnosti nedělali. Největší strach mám z lidí, kteří by si chtěli přijít pro jehňata,“ obává se Pick.

V září přibudou kozy

V současném stádu je dvacet kusů ovcí. V září, kdy se na Radouč vrátí, k nim přibudou ještě tři kozy kamerunské. „Kozám pohyb po skaliskách nijak nevadí, ovce se na nich pořádně neudrží, zato kozy vymýšlejí, jak z ohrady utéct,“ říká Pick. Pastevce se stádem lidé na radouči opět uvidí od 2. do 29. září.