Pegatron stěhuje do Ostravy operace z Nizozemska, tam propustí 500 lidí

Nový iPhone (září 2015)

Nový iPhone (září 2015) Zdroj: CTK

Tchajwanský výrobce elektroniky Pegatron zavírá své servisní středisko v nizozemském městě Breda a veškeré jeho aktivity stěhuje do Ostravy. Informovala o tom nizozemská média, podle nichž firma v Bredě propustí kolem 500 lidí.

Podnik v Nizozemsku opravuje mobilní telefony a další elektroniku pro světoznámé značky jako Apple, Dell nebo Asus. Server Dutchnews.nl zdůraznil, že náhlý konec servisní centrály v Bredě přichází teprve dva roky po jejím otevření. Podle jiných nizozemských médií management informoval zaměstnance o odchodu z Bredy teprve 1. března.

„Firma uzavření nijak nezdůvodnila, kromě toho, že pro její provoz v Brabantsku byly typické vrcholy, propady a sezonní vlivy,“ napsal server. Společnost se prý nedávno dostala pod palbu kritiky kvůli tomu, že většinu lidí v Bredě zaměstnává jen na dobu určitou. Socialističtí poslanci nedávno její fungování probírali i v nizozemském parlamentu.

V Ostravě má Pegatron servisní kapacity už řadu let, ale i tam v minulosti propouštěl. Jestli teď bude naopak lidi nabírat, je však v této chvíli nejasné. „K tomu vám tady nikdo nic neřekne, to jsou interní informace,“ sdělila pouze serveru E15.cz asistentka generálního ředitele. Firma na svém českém webu momentálně hledá lidi na tři pozice, a sice technik oddělení oprav, IT inženýr a recepční.

V Ostravě se dříve propouštělo

Továrnu na montáž a opravy výpočetní techniky otevřela v průmyslové zóně Ostrava-Hrabová tchajwanská firma Asustek Computer v roce 2005. O tři roky později pak závod převzal právě Pegatron a orientoval ho na produkci a servis LCD televizorů a set-top-boxů pro zákazníky z Evropy, Asie a Severní Afriky.

V roce 2013 ale společnost Pegatron Czech výrobu ukončila a zaměřila se pouze na servis. Také začala postupně propouštět. Z původních zhruba 840 zaměstnanců klesl jejich počet o několik stovek. Podle výroční zprávy ostravská firma předloni zaměstnávala 490 lidí. Zároveň jí klesly výnosy ze 7,6 miliardy korun na 4,8 miliardy a prohloubila se ztráta na 130 milionů korun.